Пандемијата влијаеше на начинот на кој гледаме на љубовните врски. Според истражувањето спроведено од страна на страници за средби, дури 67 проценти од луѓето сметаат дека е можно да се заљубите во личност што не сте ја сретнале во живо.

Скоро половина од испитаниците веруваат дека врската ќе преживее буквално дури и кога конечно ќе можат да се сретнат.

Искуството за запознавање за време на пандемијата исто така беше нормализирано со употреба на апликации за овие цели.

Како резултат на тоа, со повеќе од 19 милиони Британци кои се свртија кон средби преку Интернет, ставовите се променија и сега две петтини од нив велат дека повеќе не се срамат да признаат дека запознале некој преку Интернет.

Оваа отвореност во врска со употребата на апликациите доведе до тоа сè поприфатен е концептот на средба со партнери на Интернет.

Истражувачите кои го спроведоа истражувањето веруваат дека луѓето полесно и вешто комуницираат преку мрежите, така што имаат многу поголеми шанси за успешна врска.

Секој четврти испитаник се чувствува побезбеден за одржување на врска започната на Интернет по пандемијата и повеќе од третина сметаат дека ги изразуваат своите емоции поотворено и искрено кога се допишуваат.

– За нас е очигледно дека луѓето сега вложуваат повеќе време да се запознаат едни со други, без предрасуди и да се чувствуваат посигурни во она што го сакаат – изјави Наоми Волкланд, сопственичка на апликацијата за онлајн средби