Свети Марко секогаш се слави на 8 мај, во Македонија се празнува во повеќе градови и места, а многу обичаи и верувања се поврзани со овој празник уште од стари времиња.

Се верува дека оној што ќе згреши денес и не го почитува апостол Марко ќе биде казнет, ​​а тоа ќе бидат бури и грмотевици што можат да му го уништат имотот. Затоа земјоделците денес не работат на своите ниви.

Според народните обичаи, не треба да спиете преку ден, затоа што ќе бидете поспани и болни во текот на годината.

Денес се вика и Мистровден, а ковачите исто така го слават и постоело верување дека ако работат на овој ден, глувци ќе им ги гризат стомаците.