Првиот состанок може да биде многу збунувачки, или одличен, но и неуспешен или пак донекаде успешен. Откако ќе заврши имате повеќе прашања во глава, отколку одговори.

А, Лиза Хокинс, експерт за комуникации, објаснува што не треба да правите на првиот состанок.

Навистина не е толку тешко. Не заборавајте да се фокусирате на она што навистина ви е важно. Не бидете нервозни. Не барајте недостатоци во сè. Не се откажувајте од некоја личност само затоа што сте забележале некоја ситница.

Обидете се да не дозволите мозокот да одбие некого за мали, неважни работи.

Ако сè уште не можете да одлучите каков бил првиот состанок, еве неколку прашања кои треба да си ги одговорите:

  1. Дали другата личност пристигнала на време? Ако не, дали имала причина да доцни?
  2. Дали остваривте контакт со очите и ве поздрави убаво?
  3. Дали разговорот беше лесен или беше непријатен и тивок?
  4. Дали имате нешто заедничко?
  5. Дали лицето е комуникативно и отворено или е „резервирано“ и заштитничко?
  6. Дали чувствувате дека вашите животни стилови се надополнуваат едни со други?
  7. Дали уживавте во разговорот?
  8. Дали ве осудуваше за нешто?
  9. Дали чувствувавте хемија? Дали имаше привлечност?
  10. Дали имаше смеа или беше сериозно цело време?