Во Холивуд претставен како мускулест суперхерој кој стана идол на многу генерации ширум светот. Но … оригиналниот Бетмен е постар дебел човек со голема брада.

Инспирација за овој лик е приказната за Бил Смит, кој пристигнал во Америка од Англија во 1870 година и се населил во Њујорк, каде што работел како месар.

Според историските податоци, неговата продавница била мета на крадци, па морал да внимава на неговиот имот. Првпат бил обвинет во 1878 година кога фатил и претепал крадец кој украл јагне од неговата месарница.

Судијата го ослободил бидејќи списокот на ситни криминалци бил преголем за него. По овој настан и пишувањето на печатот, „Бетмен“ започнал да се бори против крадците и станал познат и почитуван на крајот, дури и од полицијата.

Ва тоа време, неговиот помлад асистент Робин почнал да се грижи за месарницата

По четири години, тој дизајнирал уникатна маска, по која станал препознатлив, и ја искористил за да создаде скриен идентитет.

Изгледал како лилјак и патролирал низ населбата во вечерните часови барајќи крадци.

Сега се појави негова фотографија, која беше заборавена и датира од печатот во 1892 година.

– Сите на крајот слушнаа за овој Бетмен. Тој шета по улиците ноќе, а  гангстери, крадци, пијани бегаат од него … Тој е одмазда. Тој е ноќта. Тој е Бетмен.

За него сè уште е познато дека четири години подоцна, по оваа фотографија, тој почина лна улица на 66-годишна возраст – од хипотермија.

Сепак, ова е само една теорија за потеклото на Бетмен, бидејќи многумина ја спорат автентичноста на приказната, но и на фотографијата. Дали месарот Бил Смит навистина е оригиналниот Бетмен, останува да се истражува.