logo
logo
logo

Ова е најздравата конзервирана риба

Vecer | 25.03.2025

Ова е најздравата конзервирана риба

Зошто постојано се поставува прашањето дали и која конзервирана риба е здрава?

Имено, конзервирањето ја одржува храната свежа и за јадење, особено онаа која е склона кон развој на разни патогени, а во процесот на конзервирање храната поминува и процес на стерилизација.

„Резултатот, за жал, е значително губење на хранливи материи, но откако ќе се зачуваат овошјето или зеленчукот, може да се чуваат со години, безбедни од опасните микроорганизми“, објаснува нутриционистот д-р Џес Кординг и открива која според професијата е најздравата конзервирана храна, имено конзервираната риба.

Тоа секако се, вели, конзервирани сардели или сардини, но и други конзервирани риби кои се достапен извор на протеини, но и одржливи и не бараат долга подготовка или варење.

Додавањето на конзервирана риба во вашата исхрана има бројни здравствени придобивки.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

TailoredCV
logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk