Зошто постојано се поставува прашањето дали и која конзервирана риба е здрава?
Имено, конзервирањето ја одржува храната свежа и за јадење, особено онаа која е склона кон развој на разни патогени, а во процесот на конзервирање храната поминува и процес на стерилизација.
„Резултатот, за жал, е значително губење на хранливи материи, но откако ќе се зачуваат овошјето или зеленчукот, може да се чуваат со години, безбедни од опасните микроорганизми“, објаснува нутриционистот д-р Џес Кординг и открива која според професијата е најздравата конзервирана храна, имено конзервираната риба.
Тоа секако се, вели, конзервирани сардели или сардини, но и други конзервирани риби кои се достапен извор на протеини, но и одржливи и не бараат долга подготовка или варење.
Додавањето на конзервирана риба во вашата исхрана има бројни здравствени придобивки.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата