logo
logo
logo

Дали замрзнатото овошје и зеленчук имаат ПОМАЛКУ ВИТАМИНИ ОД СВЕЖОТО?

Vecer | 08.05.2025

Дали замрзнатото овошје и зеленчук имаат ПОМАЛКУ ВИТАМИНИ ОД СВЕЖОТО?

Кога станува збор за избор помеѓу замрзнато и свежо овошје и зеленчук, многу луѓе се прашуваат дали замрзнатите производи содржат помалку витамини и хранливи материи во споредба со свежите. Ова прашање е особено релевантно бидејќи замрзнатото овошје и зеленчук често се сметаат за практична алтернатива на свежото, но постојат загрижености за нивната хранлива вредност. За да се одговори на ова прашање, важно е да се земат предвид неколку фактори кои влијаат на зачувувањето на хранливите материи во двата вида производи.

1. Процес на замрзнување и зачувување на витамини

Замрзнувањето е процес кој всушност помага да се зачуваат повеќето витамини и минерали во овошјето и зеленчукот. За време на замрзнувањето, повеќето хранливи материи остануваат зачувани, а предноста е што замрзнатите производи можат да ги задржат повеќето од своите витамини и минерали дури и неколку месеци по замрзнувањето. Сепак, замрзнувањето не може целосно да ги зачува сите витамини во иста мера.

Кога овошјето и зеленчукот се замрзнуваат, тие обично прво се бланшираат (кратко се варат во топла вода или се изложуваат на пареа) за да се уништат ензимите што можат да влијаат на квалитетот, бојата и текстурата на производот. Овој процес може да доведе до губење на одредени витамини, особено витамин Ц и витамин Б, кои се почувствителни на високи температури и вода. Сепак, загубата на витамини за време на бланширањето обично не е голема и може да биде помала отколку со другите методи на преработка на храна.

2. Свежина и транспорт

Кога купуваме свежо овошје и зеленчук, честопати не знаеме колку време поминало откако се набрани. За време на транспортот, складирањето и изложеноста на светлина, некои витамини, како што се витаминот Ц и фолната киселина, може да почнат да се распаѓаат. На пример, ако овошјето и зеленчукот патуваат далеку, тие можат да изгубат значителен дел од своите хранливи материи дури и пред да стигнат до нашите раце. Затоа свежото овошје и зеленчук што долго време се на полиците или се транспортираат на долги растојанија може да имаат помала хранлива содржина во споредба со замрзнатите производи што биле замрзнати кратко време по бербата и на тој начин подобро конзервирани.

3. Различни витамини и минерали

Иако замрзнувањето може да се покаже како ефикасен начин за зачувување на повеќето витамини, одредени витамини се особено чувствителни на процесот на преработка. На пример:

Витаминот Ц е многу чувствителен на топлина и може делумно да се уништи за време на бланширањето пред замрзнувањето. Сепак, кога овошјето или зеленчукот се замрзнуваат брзо, загубата на витамин Ц е помала отколку што би била за време на долгорочно складирање на свежи производи.

Витаминот А и бета-каротенот, кои се наоѓаат во морковите, тиквите и другиот зеленчук, се постабилни за време на замрзнување и подобро се чуваат замрзнати отколку што би биле при продолжена изложеност на светлина или воздух.

Минералите како што се калциумот, железото и магнезиумот генерално не се разградуваат за време на замрзнувањето и остануваат присутни во значителни количини.

4. Користење на замрзнато овошје и зеленчук

Замрзнатото овошје и зеленчук се исклучително практични, бидејќи ни овозможуваат да уживаме во хранливите придобивки од овошјето и зеленчукот надвор од сезона, како и да ја намалиме количината на отпад. Исто така, поради брзото замрзнување, ги задржува повеќето од своите корисни својства во моментот на берба и може да биде поевтина опција отколку купување свежи производи надвор од сезона.

Иако замрзнатото овошје и зеленчук може да доживеат одредена загуба на витамини за време на процесот на бланширање, во многу случаи тие задржуваат речиси иста хранлива вредност како свежите производи. Во зависност од видот на овошјето и зеленчукот, разликите во количината на витамини можат да бидат минимални, додека за други производи, како што се морковите или грашокот, замрзнатите производи можат да бидат речиси исто толку хранливи како свежите. Замрзнатото овошје и зеленчук се затоа одличен избор поради хранливата вредност, практичноста и заштедата, додека свежото овошје и зеленчук може да бидат подобар избор кога станува збор за моментална свежина и вкус.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk