Традиционален млечен производ кој моментално не е толку популарен како кефирот или грчкиот јогурт. Сепак, исто толку успешно обезбедува хранливи материи.
Киселото млеко се добива од непастеризирано млеко со процесот на млечна ферментација. Има кисел вкус, што се должи на состојките добиени со ферментација, кои вклучуваат млечна и оцетна киселина, етил алкохол и јаглерод диоксид.
Вклучувањето на киселото млеко во вашата исхрана ви овозможува да го надополните вашето мени со производи кои содржат магнезиум, калиум и калциум, како и витамини од групата Б, витамин А, витамин Д и витамин К.
Не е калоричен и благотворно делува на цревата. Ова главно се должи на фактот дека е природен пробиотик. Пробиотските бактерии на млечна киселина кои се наоѓаат во него се важни за цревната микрофлора која ги поддржува цревата, дигестивните процеси и регенерацијата на гастроинтестиналниот епител.
Неговата консумација помага и во зајакнување на вашиот имунолошки систем.
Експертите велат дека киселото млеко работи како правосмукалка во цревата. Пиењето го подобрува лачењето на дигестивните сокови и го намалува ризикот од запек. Исто така, може да го забрза процесот на согорување на мастите и да биде корисен за луѓето кои се на диета за слабеење.
Нема посебни контраиндикации за пиење кисело млеко, но не се препорачува да се дава на деца под 10 месеци. Луѓето со нетолеранција на лактоза исто така можат да го земаат бидејќи ферментираните млечни производи не го содржат овој шеќер.
Сепак, важно е да знаете дека е препорачливо да се консумира умерено, бидејќи премногу може да доведе до варење, особено ако не сте навикнати да пиете кисело млеко.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата