Научниците откриле уникатни генетски промени во дигестивниот тракт кај пациентите, кои се предизвикани од токсини што ги лачат соевите на E. coli.
Честите дигестивни проблеми што ги доживуваат многумина во детството може да бидат причина за епидемија на рак на дебелото црево кај младите луѓе, сугерира нова студија.
Познат лекар открива зошто ракот на дебелото црево станал неволја кај младите луѓе; фокусот е и на недостатокот на еден витамин.
Ракот на дебелото црево, кој долго време се сметал за болест на старите луѓе, сè повеќе ги погодува младите луѓе, оние во нивните дваесетти, триесетти и четириесетти години во САД и Велика Британија, феномен што ги збунил дури и лекарите, објавува Jutarnji.hr.
Истражувачите на Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего сега веруваат дека пронашле потенцијален виновник: E. coli, бактерија што се пренесува преку храна и која инфицира околу 75.000-90.000 Американци и најмалку 1.500 Британци секоја година, објавува Гардијан.
Тим научници ја анализирале ДНК-та на млади пациенти со рак на дебелото црево. Тие откриле уникатни генетски промени во нивниот дигестивен тракт, а овие промени се чини дека го зголемуваат ризикот од развој на тумори. Овие промени веројатно се развиле во текот на детството, додека телото сè уште се развивало.
Одредени соеви на E.coli, шест од нив, произведуваат колибактин, токсин поврзан со рак, и е пронајден во туморите на пациенти под 40 години.
E. coli што произведува токсини може да предизвика крвава дијареја, грчеви во стомакот, повраќање и треска. Во тешки случаи, може да доведе до дехидрација и хемолитично-уремичен синдром, како и оштетување на бубрезите.
Најчест извор на инфекција со E.coli е недоволно зготвено мелено говедско месо, каде што бактериите можат да се шират за време на обработката.
Сепак, можно е да се заразите со оваа бактерија преку лиснат зеленчук како што се зелена салата или спанаќ. Таквиот зеленчук често е контаминиран со контаминирана вода или контакт со добиток.
Суровото млеко и другите непастеризирани млечни производи исто така претставуваат ризик, како и суровото овошје и зеленчук како што се јаболка, краставици и никулци.
„Овие модели на мутации се еден вид историски запис во геномот и укажуваат на изложеноста на колибактин рано во животот како движечка сила за раниот почеток на болеста“, рече Људмил Александров, виш автор на студијата и професор по клеточна и молекуларна медицина на Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего.
Тој додава дека тоа го менува начинот на кој луѓето размислуваат за ракот.
„Можеби не станува збор само за тоа што се случува во зрелоста, а ракот потенцијално може да биде под влијание на настани од порано во животот, можеби дури и во првите неколку години. Инвестирањето во истражувања како ова ќе биде клучно во глобалните напори за спречување и лекување на ракот пред да биде предоцна“, додаде тој.
Тимот, исто така, откри дека мутациите поврзани со колибактинот започнуваат рано во развојот на тумори на дебелото црево, што е во согласност со претходните истражувања кои укажуваат дека овие мутации се јавуваат во првите 10 години од животот.
Истражувачите планираат да откријат како децата се изложени на бактерии што произведуваат колибактин и дали лекови како што се пробиотиците можат да ги елиминираат штетните соеви на бактериите.
Тимот, исто така, планира да испита како изложеноста на животната средина подоцна во животот може да го зголеми ризикот од рак на дебелото црево.
„Не секој фактор на животната средина остава трага врз нашиот геном. Но, колибактинот може. Во овој случај, се чини дека неговиот генетски отпечаток е силно поврзан со колоректалниот карцином кај младите луѓе“, заклучи Александров.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата