Румејса Гелги (24) од Турција ја понела титулата највисока жена во светот. Висока е 2 метри и 15 сантиметри, со што влегла во Гинисова книга на рекорди.

На Румејса од Карабука, дијагностициран и е Виверов синдром, ретко генетско пореметување кое се карактеризира со прекумернен раст. Таа во разговор потсетила дека во 2014 година ја добила титулата за највисока тинејџерка во свет. Кажала дека поднела барање за ново мерење и добивање титула за највисока жена во свет.

– Мојата висина повторно е измерена. Рекородот е потврден, горда сум што по втор пат сум светска рекордерка – рекла Гелги.

Гелги во 2014 година била висока два метри и 13 см. а нејзината висина на последното мерење изнесувала 2 метри и 15 сантиметри.