Кошари, зачинето јадење од леќа, ориз и тестенини кое често се продава на улиците на Египет, и италијанската кујна се признати од УНЕСКО како дел од нематеријалното културно наследство.
Кошари стана популарно во текот на 20 век благодарение на рестораните и уличните колички, а отсуството на животински производи го направи омилено меѓу коптските христијани кои постат, како и младите Египќани кои преминуваат на вегетаријанска исхрана.
УНЕСКО, исто така, ја призна италијанската кујна како „нематеријално културно наследство“, а индустриските групи веруваат дека формалното признавање на популарната кујна ќе го поттикне туризмот.
Сесијата за нематеријално културно наследство се одржува во индискиот главен град, Њу Делхи, а хиндуистичкиот фестивал Дивали и неговите традиции, како и исландската култура на пливање во базени, се додадени на Листата на културно наследство.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата