Кога станува збор за заљубување, мажите дефинитивно имаат предност. Поточно, тие водат во однос на времето што им е потребно за да им се допадне женска личност.

Тие можат веднаш да се заљубат. Така велат британските истражувачи.

Сепак, тие  тврдат дека кај жените е побавно и дека им требаат најмалку шест погледи.

Првиот поглед трае околу пет секунди. Жената, во меѓувреме, гледа во бојата на очи и изразот на лицето на мажот што го сретнала.

Следува друг поглед кој трае десет секунди. За тоа време, го проценува неговиот стил, гардероба и колку е уреден.

Третиот поглед, од пет секунди, е насочен кон неговата коса, четвртиот на рацете, а петтиот на чевлите.

Само после тоа, кога ќе дојде шестиот поглед, долг 15 секунди, таа проценува дали тој е потенцијален партнер и се засновано врз однесување, одење и невербална комуникација.