Бранко Шаламиќ од Богатиќ, осум години работи како таксист, а со луѓето кои ги вози ги споделува нивните судбини, среќни и тажни моменти од нивните животи, слуша исповеди, поплаки, мудрости …

Безброј пати се има најдено во невообичаени ситуации, кои, како што вели, се шарм на бизнисот со кој се занимава и такви не им се случуваат на „обичните“ луѓе.

– Иако ова е мала област, каде што многу луѓе се познаваат, вие сè уште не знаете сè за клиентот кој ве бара за возење, така што постои ситуација што мислам дека не се повторува, а потоа се случува следна која тоа го надминува. Мислам на убави, пријатни и среќни моменти и сакам да ги заборавам грдите и опасни и да ги користам како поука за да не се повторат – вели Бранко.

Така тој неодамна возел пензионер и неговата баба во Здравствениот дом во Богатиќ. Релацијата е кратка и сметката би била само неколку стотици динари, но тој побарал да ја плати услугата кога ќе „легне“ пензијата.

– Стигнав пред нивната куќа, а тој  излезе со шише ракија во рака. Еве, вели тој, нека биде залог кој што ќе го платам. Ја пофали својата ракија и повтори дека ќе ме покани да дојдам за пари кога ќе ја добие пензијата. Би ги превезувал бесплатно, разбирам дека немаат пари, а мораат на лекар, на старите и пензионерите им правам такви услуги, но тој инсистираше да земам од ракијата не можам да го вратам. Кога ја доби пензијата, го плати возењето, но не сакаше да го земе шишето ракија. Тоа е твоја чест, ми рече – раскажува Бранко

Од пред неколку години, три млади момчиња што ги возел до Белград, за да не му платат за возењето, скокнале од такси кога застанал на семафор во градот. Тогаш се разочарал поради нечесност и измама, но се помирил со лицето на работата за која се одлучил и од која го издржува своето семејство.

Сепак, тој со насмевка се сеќава на раѓањето на една млада Ромка во автомобил, на пат кон породилната болница во болницата Шабац.

– Возев бремена жена и нејзината мајка, а бебето повеќе не можеше да чека и на пругата во Штитар, на половина пат до породилната болница, мајката роди ќерка во такси. Кога стигнавме во болницата, тие платија точно и дадоа бакшиш. Кој знае дали некогаш ќе се повтори, и овој случај и бакшишот што го добив, беше неколку десетици пати повеќе од цената на возењето – вели Бранко.