Божикниот пост е втор по времетраење, веднаш по Велигденскиот. Вклучува 40 дена воздржување од мрсна храна и алкохол, но и од грешни мисли, желби и дела.
„Водичот за православието“ нагласува дека постот има две страни – физичка и духовна: воздржување од мрсна храна и од лоши мисли, желби и дела, со зголемување на молитвата, милосрдието и евангелските добродетели.
Исхрана за време на божикниот пост
Според црковниот календар, месото, белото месо и јајцата не се јадат во текот на целиот пост. Масло и вино се дозволени освен во деновите кога постот е „на вода“.
Од 28 ноември до 30 декември:
• Понеделник, среда и петок се пости на вода
• Вторник и четврток на масло
• Сабота и недела на риба
Од 31 декември до 6 јануари – последната недела од Великиот пост – постот е построг и не е дозволена риба:
• Понеделник, среда и петок се на вода
• Вторник, четврток, сабота и недела на масло
• Рибата е дозволена на празникот Воведение на Пресвета Богородица (4 декември), без оглед на тоа дали празникот паѓа во среда или петок.
На Бадник, постот е најстрог: не се користи ниту масло ниту вино, туку постот е исклучиво „на вода“.
Се препорачува умерено јадење – доволно за да се зајакне телото, но не толку многу што ќе доведе до исцрпеност и слабост. Целта е телото и душата да се движат заедно кон заедништво со Бога.
Исто така, треба да се запомни дека кога празникот паѓа за време на Великиот пост, како што е Свети Никола (19 декември), трпезата мора да биде посна.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата