Бадемот е здраво јаткасто овошје, кое поради својот нутритивен состав може, верувале или не, да го замени месото или лебот.
Ова овошје прво цвета на почетокот на пролетта, пред да пушти лисја, а се споменува и во Библијата. Во многу култури се смета за симбол на среќа и љубов, додека често го нарекуваат заштитник на семејството, па затоа се препорачува да се има во дворот.
Верувањето потекнува од Римјаните кои на свадбите им фрлале бадеми на невестата и младоженецот, како симбол на плодноста, љубовта и доброто здравје.
Швеѓаните, на пример, јадат бадем на Божик, криејќи го во пудинг. Се верува дека личноста која ќе најде бадем е среќна во текот на целата година.
Бадемот е дрво кое припаѓа на семејството рози и е далечен роднина на праските, црешите, кајсиите и другото јаткасто овошје. Потекнува од Персија, а покрај слаткиот бадем кој се користи во храната, тука е и горчливиот бадем.
Горкиот бадем содржи повеќе цијанид и може да биде отровен ако се консумира во големи количини, но се користи во козметичката индустрија поради неговото масло богато со витамин Е, кој е неопходен за здравјето и убавината на кожата. Овој вид бадем често го има во производите кои ги ублажуваат брчките и знаците на стареење, како и во колачите, поради посебниот вкус што им го дава.
Плодот на бадемот е јатка во елипсовидна форма и исклучително богат со хранливи својства. Поради ова, од научниците го добија епитетот на супер храна. Бадемите се богати со витамините Е, Ц, Б1, Б2, Б3, Б5, Б6, Б9, како и витамин К, а освен незаситени масти содржат и минерали како магнезиум, калциум и фосфор.
Иако е исклучително калоричен, бадемите се одличен извор на енергија и здрави хранливи материи. Препорачаната дневна количина на бадеми е од 6 до 10 парчиња, бидејќи се верува дека прекумерното консумирање може да биде штетно.
Според истражувањата на американските научници, бадемите се најефективниот природен лек за намалување на лошиот холестерол. Богати се со монозаситени масти, бакар, магнезиум и антиоксиданси, а го подобруваат здравјето на срцето и крвните садови.
Јадењето бадеми со лушпа може да помогне во спречување на срцев удар, а исто така е добро и за дијабетес тип 2. Бадемите содржат природни пробиотици, кои поволно делуваат на цревната флора, ја помагаат работата на желудникот, ја спречуваат појавата на камења во жолчката и ја подобруваат активноста на мозокот.
Поради високата содржина на витамин Е, бадемите се корисни за здравјето на кожата, ноктите и косата. Покрај тоа, го спречува создавањето на брчки, го стимулира производството на колаген и ги успорува знаците на стареење. Бадемовото млеко и масло често се користат во козметиката, што може да се користи и како додаток во исхраната.
Бадемот е исто така признат лек во народната медицина. Се верува дека грст бадеми ја ублажуваат главоболката, а се користат и за лекување на горушица. Покрај овошјето, бадемовото масло е добро за масажа на болни зглобови и мускули, а чајот направен од лушпи од бадем се користи за лекување на уринарни инфекции. Се препорачува за луѓе кои страдаат од ешерихија коли.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата