„Осмиот пат помислив, следниот пат кога ќе отидам под вода тоа е тоа, бидејќи рацете ми беа единствените работи што ме држеа над водата“, изјави лисала фолау, која е инвалид и не може правилно да оди,,, по деветти пат влегов под водата  и грабнав трупец, и тоа е она што ме одржуваше, изјави Фолау.

Ерупцијата на вулканот  уби најмалку три лица и испрати бранови на цунами  низ архипелагот тонга, оштетувајќи села и одморалишта и  отсече од комуникација 105.000 жители.

Фолау, кој живеел на изолираниот остров атата, со население од околу 60 луѓе, бил однесен во морето во саботата вечерта.

Се качил на дрво за да избега од првиот бран, но кога се симнал, друг голем бран го однел.

„Можев да го слушнам мојот син како вика од копно, но не сакав да му одговорам на мојот син затоа што не сакав да исплива за да ме најде“, изјави Фалоу.