logo
logo
logo

Светот забранува отровна риба: ВНИМАВАЈТЕ НА МОРЕ И ВО СУШИ РЕСТОРАНИ, ЈА КРИЈАТ ПОД ДРУГО ИМЕ

Vecer | 06.06.2025

Светот забранува отровна риба: ВНИМАВАЈТЕ НА МОРЕ И ВО СУШИ РЕСТОРАНИ, ЈА КРИЈАТ ПОД ДРУГО ИМЕ

Поради потенцијалот за предизвикување здравствени проблеми, оваа риба не може да се купи во Италија или Јапонија.

На Балканот позната како путерка (исто така позната како есколар или путерка или маслена) ретко се наоѓа на трпезите, но повремено може да се најде кај рибарите, како и во понудата на ресторани со интернационална или азиска кујна.

Поради својата прифатлива цена и атрактивен изглед, понекогаш завршува во тањири на клиенти кои не се запознаени со нејзините ефекти.

Посебна претпазливост е потребна за време на одморите, каде што мрсната риба често се служи во суши или јадења со риба наречени „бела туна“.

Иако изгледа како добар избор поради вкусот и хранливите вредности, експертите предупредуваат дека станува збор за риба која може да предизвика сериозни проблеми со варењето.

Беше забранета во Јапонија во 1970-тите, а нема да ја најдете на продажба ниту во Италија.

Во многу земји, вклучувајќи ги Полска и САД, производителите се должни да вклучат предупредување на пакувањето за потенцијалните последици од консумирањето.

Истото важи и за рестораните. Персоналот треба да ве предупреди ако во јадењето што сте го нарачале има мрсна риба, особено суши ролни.

Зошто не се препорачува јадење масна риба?

Името „мрсна риба“ опфаќа неколку видови, од кои некои содржат масти што човечкото тело не може да ги вари. Нивната консумација често води до:

-дијареја,

-гадење и повраќање,

-силна болка во стомакот и главата.

Во потешки случаи, може да се појави осип, како и проблеми со дишењето.

До 20 проценти од луѓето кои јадат оваа риба може да ги доживеат овие симптоми, кои обично траат до 24 часа. Затоа, не се препорачува особено за бремени жени и лица со чувствителни црева, но ни за здрави луѓе кои сакаат да избегнат непријатни изненадувања.

Каде се крие масната риба?

Оваа риба често се користи како состојка во суши, без гостинот дури и да знае за тоа. Затоа е важно секогаш да го прашате келнерот што точно има во вашиот оброк, особено во странство, каде што тоа е почесто поради поголемата популарност на азиската кујна.

Што да се јаде наместо неа?

Иако масната риба содржи одредени хранливи материи, како што се витамините А, Д, Е и Б3, постојат многу подобри и побезбедни алтернативи. Наместо тоа, се препорачува во вашата исхрана да вклучите масни морски риби, како што се:

-лосос,

-скуша,

-сардина,

-туна.

Овие риби се богати со омега-3 масни киселини, кои придонесуваат за здравјето на срцето, мозокот и имунолошкиот систем. Нутриционистите препорачуваат да се консумираат најмалку двапати неделно, во порции од 150-200 г.

При купувањето, обрнете внимание не само на видот на рибата, туку и на неговото потекло. Изберете проверени, сертифицирани извори.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk