Обидете се да купувате и консумирате локално, што е исто така многу лесно за препознавање и нема никаква врска со овој вештачки одгледуван производ.
Сите знаеме колку е здрав и корисен лукот за зајакнување на имунитетот во текот на студените зимски денови. Сепак, кога купувате во продавници, обрнете внимание на тоа кој го купувате.
Постои разлика помеѓу домашен и лажен, вештачки произведен лук, од кои првиот може да предизвика проблеми со желудникот. Има многу силен вкус и мирис, а ако го голтнете свеж, дефинитивно ќе почувствувате силно чувство на печење во стомакот.
Ќе го препознаете во продавниците по фактот дека нема корен на дното, бидејќи не му е потребен. Главите се големи и неприродно бели поради хлорот што се користи за негово третирање.
Не му е потребен корен бидејќи не расте во земја, туку се одгледува во канализациска вода. Содржи високи концентрации на тешки метали и забранети инсектициди. Не само што не е лековит, туку е и отровен.
Домашниот лук не изгледа совршено, има дамки од земја, понекогаш некое суво чешне, а може да се препознае и по мал влакнест корен. Овој лук е лековит, па затоа не би требало да ви биде голем напор да одите на пазар и да го најдете кај локалните одгледувачи.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата