Велигден е денот кога го славиме Христовото Воскресение и како што налага традицијата, варените јајца се задолжителни на трпезата за време на празниците. Умереноста не значи одрекување – туку почитување на сопственото тело и здравје. Едно јајце за „матење“, едно за салата, едно за појадок – а празникот може да помине и без грижа на совест, но и без сенф, советуваат експертите.
Нутриционистите истакнуваат дека јајцата се исклучително хранливи – богати со протеини, витамини Б12 и Д, железо и здрави масти. Едно средно јајце има околу 70 калории, но и 200 мг холестерол, што често е причина за тревога кај оние кои внимаваат на здравјето на срцето, а треба да се земе предвид и доколку имате проблем со жолчното кесе.
Според препораките на Светската здравствена организација и бројни нутриционисти, здрав човек може безбедно да конзумира една до две јајца на ден, дури и секој ден, без страв од холестерол - под услов да се храни урамнотежена и да биде активен.
За време на Велигден, кога често јадете повеќе од вообичаено, експертите советуваат да не претерувате. Треба да се напомене дека се е индивидуално, но три до четири јајца во текот на денот се граница која не треба да се надмине, особено ако се дел од богат празничен ручек.
Прејадување
Гастроентерологот д-р Саша Периќ. од ВМА, како гостин во подкастот „Здраво со Иван“ објасни како треба да се однесува во деновите кога славиме празник, а трпезите се полни со разни ѓакони.
- Многу зачинета храна, газирани пијалоци, големи количини бело тесто, како и големи количини на слатки од продавница, се сите намирници кои се многу лоши за нас. Значи, сè што ни го прави животот убав, така да се каже. Но, суштината е дека мора да се внимава, нагласи д-р Периќ како гостин во подкастот „Здраво са Иван“.
Како што истакна, храната треба да се јаде полека, за да се создаде чувство на ситост, поточно, за да сфатиме колку храна ни е доволна.
- Треба да дадеме време сигналот од желудникот да стигне до нашиот мозок, кој ќе го регистрира кога ќе биде доволно - нагласи д-р Периќ.
На што треба да обрнете внимание?
Покрај количината, важно е и потеклото на јајцата. Најздрави се домашните јајца или оние од докажани извори, каде што кокошките се хранат со природна храна. Правилно термички обработените јајца (варени најмалку 9 минути) го спречуваат ризикот од салмонела, а потребно е да се чуваат на ладно место.
За луѓето со висок холестерол, дијабетес или срцеви проблеми, се препорачува умереност и консултација со лекар. Исто така, важно е да се грижите дека јајцата не се единствениот извор на протеини тој ден - и тие лесно може да се заменат со полесна опција, доколку „прејадувањето“ веќе ви се заканува.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата