logo
logo
logo

Внимавајте и избегнете ги ПОСЛЕДИЦИТЕ

Ги користиме додека не се потрошат, а имаат РОК НА ТРАЕЊЕ

Vecer | 23.04.2023

Ги користиме додека не се потрошат, а имаат РОК НА ТРАЕЊЕ

Многу е веројатно дека многу од храната што ја чувате во оставата, има изненадувачки долг рок на траење, месеци или дури години.

Но, само затоа што на производот сè уште не му е истечен рокот на траење, не значи дека е во идеална состојба за потрошувачка.

Според препораката на порталот „Ридерс дигест“, иако веќе знаете кои намирници не треба да ги јадете по истекот на рокот, како што се млекото и сирењето, не би било лошо да зборувате малку за оние во шпајз и да започнете општо чистење.

Прашок за пециво - Истите правила што важат за мелените зачини важат и за состојките за печење. Ќесичките прашок за пециво и сода бикарбона со текот на времето ќе ја изгубат својата моќ на растење, што значи тажна, рамна торта за вас. Можете да ја тестирате нивната зголемена моќ со овој лесен научен експеримент во вашата кујна: измешајте сода бикарбона, оцет и прашок за пециво со топла вода. Ако се пени и отече, тоа значи дека состојките се уште доволно свежи за да се пече.

Рокот на траење на цели зрна, како што е киноата, во голема мера зависи од нивната содржина на маснотии. Топлината, воздухот и влагата се трите најголеми непријатели на интегралните житарки, бидејќи тие негативно влијаат на нивните здрави масла, што пак може да доведе до расипани зрна додека седат во оставата, или во чајната кујна.

Гравот секогаш треба да има малку сладок мирис и вкус или воопшто да нема арома. Ако забележите мирис на скапано или мрсно, гравот повеќе не може да се користи.

Вашите омилени мелени зачини како куркума, пиперка и морско оревче генерално ја губат својата моќ по околу две до три години. Јадењето зачини кои седат долго време не е штетно за вашето здравје, но повеќе нема да додаваат вкус на вашите рецепти. Направете брз тест за мирис и вкус за да одредите дали вашиот зачин е сè уште свеж.

Секогаш треба да ставате отворена кеса со крекери во херметички контејнер за да спречите влага да влезе внатре, а крекерите складирани на овој начин можат да останат свежи до девет месеци.

Непишано правило е да се јадат излупени јаткасти плодови како бадеми и кикирики во рок од неколку недели до неколку месеци. Јаткастите плодови и семките обично имаат многу масло во нив и тоа масло ќе се расипе по неколку месеци во вашата оставата, или кујна. Знаците на граничени јаткасти плодови или семиња вклучуваат мирис на трева или боја и темен или мрсен изглед. За оптимална свежина и долговечност, ставете јаткасти плодови и семки во проѕирна кеса за замрзнување и ставете ги во фрижидер до една година.

По три месеци, отворената кутија со житарки ќе биде заостаната од изложеност на воздух, но затворената кутија треба да трае до една година. Од друга страна, рокот на траење може да варира, особено ако житариците содржат јаткасти плодови, кои се повеќе склони кон трулење. Нема поголем ризик по здравјето, ќе почувствувате само непријатен вкус.

Ќесичките чај треба да се конзумираат во рок од една година бидејќи маслата во чајот ќе „стареат“ и ќе и дадат лош вкус на вашата чаша чај. Истото важи и за вашите зрна кафе и талог. Зрната кафе најдобро е да се консумираат две до четири недели. Љубителите на инстант кафе имаат малку повеќе време: околу два месеци.

Повеќето од нас чуваат брашно во оставата, но всушност треба да го чуваме во фрижидер или замрзнувач за да остане свежо подолго. Брашното од цело зрно трае до осум месеци во фрижидер и до една година во замрзнувач. Брашното од цело зрно се расипува пред белото брашно. Тоа не влијае на безбедноста на храната, но влијае на квалитетот и вкусот на храната.

Светлината и топлината не се пријатели на маслиновото масло. Не треба да се разболувате од старо шише маслиново масло, но отвореното шише може да добие вкус по шест месеци. Ако не користите често маслиново масло, купете помало шише маслиново масло и сигурно ќе го потрошите пред да се влоши вкусот.

Компирот може да издржи до две недели во фрижидер и два месеци во оставата, чајната кујна. Ќе знаете дека е време кога ќе почне да никнува и да развива меки црни дамки на кората.

Додека кафеавиот ориз е малку поздрава алтернатива на белиот ориз, тој не трае ни приближно толку долго на вашата полица во оставата, или кујна. Со кафеав ориз, има масло во слојот од трици. Кога тоа масло ќе исцеди, кафеавиот ориз има пократок рок на траење од околу шест месеци, но можете да го чувате во замрзнувач до една година.

Кога станува збор за средствата за хигиена, многу луѓе мислат дека сапунот има неограничен рок на траење. Не заборавајте дека овој препарат сè уште оди на вашата кожа и дека треба да се грижите за препорачаниот период на употреба.

Фото: Шутер

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk