logo
logo
logo

Рецепт: Панакота со малини

Vecer | 23.07.2021

Рецепт: Панакота со малини

Панакотата е супер освежителен десерт кој се подготвува за миг и ќе го освои целото семејство и гостите, а кога ќе додадете и малини не само што го балансирате вкусот туку добивате вистинско уживање.

Состојки:

750 мл слатка павлака

3/4 чаши шеќер

2 лажички екстракт од ванила

2 пакетчиња желатин

150 мл вода

4 чаши малини

Подготовка: Загрејте 500 мл крем и 1/2 чаша шеќер во сад. Кога шеќерот ќе се раствори, тргнете го од оган и додадете ја ванилата. Измешајте го желатинот со шест лажици вода, оставете го да стои десетина минути и промешајте ја смесата во топлиот крем од ванила.

Истурете го кремот во чаши и ставете го во фрижидер четири часа за убаво да се излади. Загрејте го овошјето, 1/4 чаша вода и 1/4 чаша шеќер во сад. Кога ќе зоврие, оставете го да се готви уште 20 минути. Изматете шлаг од 250 мл слатка павлака. На оладениот крем додадете сирупот од малина и украсете со овошје.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk