logo
logo
logo

Мафин-баклави превкусни, а готови за половина час

Vecer | 30.01.2023

Мафин-баклави превкусни, а готови за половина час

Мафините може да се направат на илјада начини, можете дури и да измислите рецепт, сигурно нема да згрешите. Каква состојка и да додадете, се вклопува, токму затоа ги сакаат и оние кои ги прават и оние кои ги јадат.

Од солени и слатки, едноставно е невозможно да се одлучите кои се повкусни, а дали знаевте дека можете да направите совршени мафин-баклави? Полесно се подготвуваат од традиционалната баклава, а вкусот може да биде и подобар.

Потребни состојки:

- 200 г брашно

- 1 лажичка прашок за печиво

- ½ лажичка сода бикарбона

- 2 јајца

- 250 мл млеко

- 100 г маргарин

- 100 г сечкани ореви

- 1 ½ лажичка цимет

- ореви за декорација

Прелив:

- 500 г шеќер

- 300 мл вода

Начин на приготвување: Најпрво измешајте ги маргаринот и јајцата, а потоа во добиената смеса додадете брашно, прашок за печиво и сода бикарбона. Во него сипете млеко и сè заедно измешајте со миксер. На крај во смесата додадете ситно сечкани ореви и цимет по желба. Истурете ја смесата во калапот и печете околу половина час на 200 степени. Додека се печат, подгответе ги шеќерот и водата да зовријат, кога ќе бидат готови прелијте го секој мафин со овој сируп.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk