Се чини дека е многу лесно да се направи пица, омилено јадење на многумина, но има неколку работи на кои треба да обрнете внимание за се да испадне добро.
Недоволно загреаната рерна е една од главните грешки при сечењето на пицата.
Загрејте ја рерната на максимална температура и само кога е навистина жешка ставете ја пицата и печете ја десетина минути.
Подготовка на тесто
Тестото мора да биде доволно „одморено“. Многу е важно да нарасте доволно. Исто така, тестото најдобро е подоцна да го истегнете со раце, а ако се повлече додека го расукувате, тоа е знак дека треба да отстои некое време на собна температура.
Состојки за пица
Сосот од домати е подобар ако е домашен, а за тоа треба малку труд. Откако ќе се направи, само зачинете го по желба и размачкајте го тестото. Друга важна работа кога станува збор за состојките е никогаш да не ги ставате најевтините. Исто така, важно е да знаете добро да ги комбинирате состојките за пицата да не биде многу солена или блага.
Загреана рерна
Сега кога вашето омилено јадење е подготвено за последниот чекор, важно е да внимавате рерната да биде добро загреана. Треба да се загрее на највисока температура и дури потоа да се стави пицата и да се пече најмалку десет минути.