logo
logo
logo

Домашен ѓеврек како од пекарница

Vecer | 26.11.2022

Домашен ѓеврек како од пекарница

Домашниот ѓеврек ќе го направите за кратко време, а ќе биде како од најдобрата пекарница. Послужете го со домашен џем и чај или чаша јогурт. Ако преферирате поконкретни работи, можете да направите и сендвич со намаз како крем сирење или павлака, со додавање на кој било сувомеснат производ.

Кога сакате да го изненадите вашето семејство со топло печиво за појадок, вашиот избор нека биде ѓеврек.

Потребни состојки:

3 јајца

75 г путер

70 г шеќер

250 мл млеко

5 г сол

10 г сув квасец

550 г брашно

Начин на приготвување: Скршете 3 цели јајца во блендер, додадете шеќер, квасец, сол, стопен путер и млеко. Сè добро соединете. Истурете во сад со брашно и замесете мазно тесто. Оставете да отстои еден час. Поделете го тестото на 12 топчиња. Оставете уште 15 минути да се „одмори“. Формирајте ѓеврек, наредете сè во плех. Покријте ги со крпа и оставете ги да одморат уште 20 минути. Премачкајте со една жолчка од јајце и по желба посипете со сусам. Се пече на 180 степени околу 30 минути.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk