Оваа мека чоколадна торта е апсолутен хит, бидејќи не само што е вкусна, туку и многу лесна за подготовка. Може да ја направи буквално секој, а се што треба да направите е да ги измешате состојките и да ги истурите во калапот. Никој не може да одолее на чоколадна торта, а тоа е одлично новогодишно задоволство, особено ако сакате да импресионирате некого.
Потребни состојки:
- 2 чаши брашно
- 2 чаши шеќер
- 1/4 шолја какао
- чоколадни трошки
- 1 лажичка прашок за печиво
- 1 лажичка сол
- 2 лажички сода бикарбона
- 1 чаша млеко
- 1 чаша топла вода
- 1/4 чаша стопен путер
- 1 лажица екстракт од ванила
- 3 јајца
Начин на приготвување: Во сад измешајте ги просеаното брашно и какаото, па додадете ги шеќерот, солта, прашокот за печиво, сода бикарбоната, чоколадните трошки, водата и млекото. Добро измешајте, па додадете ги растопениот путер, ванилата и јајцата. Добро соединете. Потоа истурете ја смесата во подмачканиот калап и малку протресете за убаво да се распореди. Се пече на 200 степени околу 45 минути. Користете чепкалка за заби за да проверите дали е подготвена.