Топлата чоколада е пијалак што нè враќа во безгрижни, нежни моменти, а првата голтка ја грее душата исто колку и дланките. Овој напиток, кој искусните слаткари го подготвуваат со многу внимание и трпение, спојува полн, свиленкаст вкус со кремаста текстура, па секоја шолја станува мал ритуал на уживање. Таа е совршен сојузник во студените денови, со книга, филм или тивка вечерна пауза.
Состојки:
- 500 мл млеко
- 120–150 г квалитетна темна чоколада (со повисок процент на какао)
- 2 лажици какао
- 2 лажици шеќер (или по вкус)
- 1 полна лажица густин (тајната на густината!)
- Прстофат сол
- 1 кесичка ванилин шеќер или малку природна ванила
- Малку цимет или морско оревче (по желба)
Подготовка:
- Во тенџере загрејте го млекото на умерена температура, но не дозволувајте да зоврие.
- Додајте ги какаото, шеќерот, ванилата и прстофатот сол, па добро измешајте со жица.
- Густинот разматете го во 4–5 лажици млеко и додајте го во тенџерето со постојано мешање.
- Кога смесата ќе се згусне, тргнете ја од рингла и додајте ја ситно сечканата чоколада.
- Мешајте додека целосно не се растопи и смесата не стане мазна и сјајна.
- Ако сакате уште погуста топла чоколада – варете уште една минута на многу тивок оган со постојано мешање.
Трикови на искусен слаткар:
- Комбинацијата на чоколада и какао дава длабока, слоевита арома.
- Густинот е клучен – се додава откако сè ќе се соедини и секогаш разматен во ладно млеко, за да не се создадат грутчиња.
- Млеко со поголема масленост = побогат вкус.
- Солта е неопходна – го нагласува вкусот на чоколадата.
- Мешајте полека – така ќе добиете свиленкаста текстура.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата