logo
logo
logo

РЕЦЕПТ ЗА НАЈДОБРА ТОПЛА ЧОКОЛАДА: Посовршена сигурно не сте пробале

Vecer | 26.12.2025

РЕЦЕПТ ЗА НАЈДОБРА ТОПЛА ЧОКОЛАДА: Посовршена сигурно не сте пробале

Топлата чоколада е пијалак што нè враќа во безгрижни, нежни моменти, а првата голтка ја грее душата исто колку и дланките. Овој напиток, кој искусните слаткари го подготвуваат со многу внимание и трпение, спојува полн, свиленкаст вкус со кремаста текстура, па секоја шолја станува мал ритуал на уживање. Таа е совршен сојузник во студените денови, со книга, филм или тивка вечерна пауза.

Состојки:

  • 500 мл млеко
  • 120–150 г квалитетна темна чоколада (со повисок процент на какао)
  • 2 лажици какао
  • 2 лажици шеќер (или по вкус)
  • 1 полна лажица густин (тајната на густината!)
  • Прстофат сол
  • 1 кесичка ванилин шеќер или малку природна ванила
  • Малку цимет или морско оревче (по желба)

Подготовка:

  1. Во тенџере загрејте го млекото на умерена температура, но не дозволувајте да зоврие.
  2. Додајте ги какаото, шеќерот, ванилата и прстофатот сол, па добро измешајте со жица.
  3. Густинот разматете го во 4–5 лажици млеко и додајте го во тенџерето со постојано мешање.
  4. Кога смесата ќе се згусне, тргнете ја од рингла и додајте ја ситно сечканата чоколада.
  5. Мешајте додека целосно не се растопи и смесата не стане мазна и сјајна.
  6. Ако сакате уште погуста топла чоколада – варете уште една минута на многу тивок оган со постојано мешање.

Трикови на искусен слаткар:

  • Комбинацијата на чоколада и какао дава длабока, слоевита арома.
  • Густинот е клучен – се додава откако сè ќе се соедини и секогаш разматен во ладно млеко, за да не се создадат грутчиња.
  • Млеко со поголема масленост = побогат вкус.
  • Солта е неопходна – го нагласува вкусот на чоколадата.
  • Мешајте полека – така ќе добиете свиленкаста текстура.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk