Техниката „декупаж“ е една од најефектните, но воедно и наједноставните техники за декорирање на велигденските јајца , а доколку не сте ја испробале досега, оваа година е вистинско време да го направите тоа.

Од материјали за „декупаж“ ви се потребни:

– белка од јајце
– ножици
– шарени салфетки
– четкичка за премачкување

Не ви се потребни дури ниту лепак ни бои. За декорација ќе ви биде потребен само еден слој салфета, оној на кој е мотивот кој сакате да го пресликате на јајцата.

Постапка:

Премачкајте го свареното јајце со белка и залепете го мотивот од салфетата кој го сакате. Потоа, повторно премачкајте со белка и оставете да се исуши.