Рецептот за арапски палачинки е задолжителен, бидејќи е нивни
вкусот е едноставно совршен! Сите што ги пробаа не можеа да им одолеат!
Багрир, познатите арапски палачинки, се посебен специјалитет во Алжир, Мароко и Тунис. Тие се мали, сунѓерести и направени од гриз или брашно. Кога е правилно подготвен, има многу дупки, кои го апсорбираат секој сос кога се служи. Најчесто се јадат со мед и путер, но може да се исечат на коцки и да се послужат со џем.
Состојки:
2 чаши гриз
1 чаша брашно
1 кесичка сув квасец
1/4 лажичка прашок за пециво
1/2 лажичка сол
1/2 лажичка шеќер
1 јајце
1 чаша топло млеко
2 чаши топла вода
<b>Подготовка:</b>
Сите состојки измешајте ги со миксер додека не добиете изедначена смеса. Оставете го тестото да отстои половина час. Кога ќе се појават меурчиња на површината на тестото, тестото е подготвено за печење. Загрејте тавче со средна големина, а потоа истурете го тестото со полна лапа и оставете го да се формира во форма на палачинка. Печете минута-две, без вртење.
Готов е кога на него нема да останат влажни делови, а можете да го тестирате со благо допирање, треба да има сунѓереста текстура и да не се лепи за прстот. Извадете го од тавата и оставете да се излади. Внимавајте да не се зарумени дното на палачинките.
Изладете го секој багрир посебно, пред да ги наредите еден врз друг за да не се залепат.