“Светот е во првата глобална економска војна. Ова е само почетокот.“

Колку и да беше сериозна руската инвазија на Украина, стратешки најважниот настан во последните недели беше глобалната економска војна меѓу Русија од една страна и САД и нивните сојузници од друга страна. Русија, меѓутоа, долго време се подготвува да му се спротивстави на Западот и да го оспори западниот социо-економски модел.

Стратешките интереси на Русија во Украина се добро познати. Географијата и историјата на Русија ги принудуваат нејзините лидери да создадат и зачуваат тампон меѓу Москва и големите сили во Западна Европа и да обезбедат пристап до Црното Море.

Украина е клучна за двата гола.

Но, надвор од Украина, Кремљ го гледа ширењето на западното влијание на исток, вклучително и Русија, како модерна тајна инвазија која му се заканува на рускиот режим, пишува аналитичарката на Геополитички Фјучерс, Антонија Колибасану.

Предизвикот за Кремљ не се западните организации како НАТО и Европската унија, туку социо-економскиот модел што му овозможи на Западот да победи во Студената војна и што ги поттикна Источноевропејците да сакаат да му се придружат на Западот.

Кога стана претседател на Русија во 2000 година, по распадот на Советскиот Сојуз и економската криза во 1990-тите, Владимир Путин наследи уништена земја.

Многу Руси размислуваа за влез во Европската унија, надевајќи се дека усогласувањето со Западот ќе донесе подобар живот.

Приоритет на рускиот естаблишмент

Приоритет на рускиот естаблишмент беше стабилизирање и обнова на земјата. Путин само сакаше да опстане политички. По примерот на поранешните успешни руски лидери, тој ја централизираше власта.

Знаејќи дека му е потребна стабилност и раст за да ја забави емиграцијата и да се справи со затегнатата руска демографија, тој се обиде да ја направи Европа економски зависна од Москва.

Со оглед на историјата и моменталната рамнотежа на моќта, тој ја идентификуваше Германија како столб на неговата стратегија за зависност.

Врските на Русија со Германија беа клучни за проширување на врските со Европската унија, но тоа беше само почеток на стратегијата на Русија во Европа.

Русија ја отвори својата економија за западните инвестиции, воспостави врски низ целиот континент и се обиде да ја разбере внатрешната работа на бирократијата на Европската унија.

Таа воспостави блиски деловни врски со Италија, Франција, а подоцна и Унгарија, и изгради политичка мрежа за да помогне во проширувањето на нејзиното влијание во Европа.

За Москва, реализацијата на европските ранливости беше исто толку важна како и градењето на нејзината економија и градењето на Русија како стабилна економска сила.

Кремљ, исто така, се обиде да се приклучи на Светската трговска организација (СТО) за да воспостави подлабоки односи со најголемите економски играчи во светот.

Во тој процес, Русија имаше корист од странските инвестиции и научи како функционира глобалната економија, градејќи партнерства не само со западните економии, туку и со другите економски сили.

Единствениот проблем беше што Кина, нејзиниот главен сојузник против Западот, не го виде брзиот раст на кој се надеваше и сè уште беше силно зависна од американскиот пазар, давајќи му на Пекинг ограничена можност да се спротивстави на интересите на САД во светот и принудувајќи ја Русија да остане фокусирани кон Европа.

Стандардот на живеење под Путин
Стандардот на живеење под Путин

Стандардот на живеење под Путин

Просечниот Русин забележа подобрувања во својот животен стандард под Путин.

Во поголемите руски градови, животот беше сличен на оној на Запад. Меѓутоа, како што стана главен играч на енергетскиот пазар, Русија исто така ја зголеми својата изложеност на глобалните економски циклуси.

Европската економска криза од 2010 година ја погоди и Москва.

Руската економија генерално остана кревка, а јазот меѓу урбаните и руралните области останува опасно голем, потенцијално загрозувајќи ја контролата на Путин.

Во исто време, Западот понуди атрактивен модел за конкуренција на Русија.

На Кремљ не му пречеше толку зголеменото западно влијание во руската тампон зона колку што обичните Руси можеа да погледнат кон Источна Европа и таму да видат подобар модел за политичка организација и економски раст.

Потоа дојде пандемијата.

Рускиот претседател јасно се плашеше дека економската несигурност предизвикана од Ковид-19 може да ја загрози економската безбедност и стабилност на неговата земја.

Како што избледеа најлошите социо-економски ефекти од пандемијата, акцијата против Западот стана жестока.

Од гледна точка на Кремљ, ова беше единствен момент.

САД се обидуваат да го намалат своето присуство во Европа и наместо тоа да се фокусираат на индо-пацифичкиот и домашните прашања.

Со други зборови, трансатлантскиот сојуз на Кремљ и Европската унија изгледаат слаби.

Што е најважно, руските лидери веруваат дека стекнале доволно знаење за начинот на кој работи Западот и дека можат ефективно да се борат против него.

Русија со години се подготвува за конфликт со Западот

Русија се подготвува за конфликт со Западот барем од раните 2000-ти.

Покрај акумулацијата на девизните резерви, Москва изгради трговски блокови и ги продлабочи односите со проекти како што е Евроазиската економска унија.

Во Европа ја охрабри Германија да стане зависна од рускиот природен гас, што, како што стана јасно денеска, ѝ отежна на Европа да престане да увезува руска енергија.

Префрлувањето од гас ќе бара Европа да изгради нова инфраструктура, што е скап и долг процес.

Блиското германско-руско партнерство имаше корист од европската стратегија на Кремљ и на други начини.

На пример, Европската унија планираше да го направи Дунав целосно пловен преку воспоставување на дополнителни канали, со што ќе се зголеми поврзаноста на Централна Европа со Црното Море.

Тоа ќе и даде на Европа поголема моќ на сметка на Русија во овој момент, кога војната во Украина принуди пренасочување на трговските текови од Црното Море кон многу поскапи копнени патишта.

Наместо тоа, позитивните односи со Москва направија проектот да изгледа непотребен и тој исчезна од видокруг.

Не е случајно што по 2012 година, првата цела година во која беше оперативен гасоводот Северен тек 1, Европа се двоумеше да усвои политика што може да се смета за антируска.

Едноставно, немаше интерес за спроведување на ова во Германија. Исто така, не е случајно што односите меѓу САД и Германија се заладија во ова време.

На САД ѝ требаа Германија да ја води Европа или барем да ја одржи неутралноста, за да ја спречи Русија да го прошири своето влијание во Европа со повлекувањето на САД.

Фактот што Русија влезе во Светската трговска организација во 2012 година и даде уште поголема сила во светската економија.

Средба со Советот за деловна соработка Русија-ЕУ. Со финскиот премиер Мати Ванханен (лево)
Средба со Советот за деловна соработка Русија-ЕУ. Со финскиот премиер Мати Ванханен (лево)

Кремљ го зајакнува своето влијание

Исто така, вреди да се напомене дека Кремљ ги користеше личните односи за да го зајакне своето влијание.

Поранешниот германски канцелар Герхард Шредер е назначен да го води Северен тек 1.

Норд стрим АГ го ангажираше и поранешниот фински премиер Паав Липонен како консултант за да го забрза процесот на лиценцирање во Финска.

Поранешниот италијански премиер Матео Ренци беше во управниот одбор на Делимобил, руска транспортна компанија.

Поранешниот фински премиер Еско Ахо беше во управниот одбор на најголемата руска банка Сбербанк.

Поранешниот австриски канцелар Кристијан Керн поднесе оставка од раководството на руската државна железничка компанија во првите денови од војната во Украина, додека друг поранешен канцелар, Волфганг Шисел, остана во раководството на руски Лукоил.

Ова е само кратка листа на истакнати политичари, од кои сите имале барем одредено влијание врз надворешната политика на нивната земја. Тие секако беа корисни за економскиот раст на Русија и напредокот на економската стратегија на Русија во Европа.

Блиската соработка со Европејците во изминатите две децении и овозможи на Русија да научи што е важно за стабилноста на нивните земји.

Тоа, исто така, му помогна на Кремљ подобро да ги разбере нивните политички агенди и да ги поддржи целите што одат во негова полза.

На пример, Русија со ентузијазам поддржа многу зелени политики, како што е одлуката на Германија да се откаже од нуклеарната енергија, што доведе до поголемо потпирање на рускиот гас.

Но, Русија отворено ги поддржа популистичките партии ширум Европа и ефективно ја искористи информациската војна, сето тоа во обид да ја дестабилизира и конечно да ја подели Европа.

Блиски односи со непријателите на Западот

На глобално ниво, Русија одржува блиски односи со традиционалните непријатели и конкуренти на Западот.

Со пристапувањето во СТО, таа се здоби со посилна позиција на глобалната сцена, која ја користи за зајакнување на влијанието и интересите на новите глобални актери, вклучително и земјите од БРИКС, кои ги вклучуваат Бразил, Индија, Кина и Јужна Африка.

Иако резултатите беа скромни, Русија ја промовираше групата како алтернатива на Западот и продолжи да се фокусира на градење врски со Кина и Индија, воспоставувајќи врски за кои се надеваше дека ќе има во потенцијалната конфронтација со Западот што ја гледаме денес.

За да се спротивстави на сегашните санкции, Русија побара помош од Кина.

Евроазиската економска унија и дава можности да продолжи да работи со светот.

Во исто време, присуството на Русија на Блискиот Исток и делови од Африка и помага да ги задржи цените на нафтата високи или доволно високи за да може да продолжи да ги плаќа сметките.

Влијанието на Блискиот Исток и Сахел, две многу нестабилни, но богати со ресурси области, и дава на Русија поголемо влијание врз светската економија.

Во градењето на својата мрежа, Русија се обиде да се фокусира на економијата и искористувајќи ги слабостите во глобалната мрежа.

Таа го прошири своето влијание во странство, осигурувајќи се дека зависностите што ги поттикнува да бидат доволно силни за да ѝ дозволат влијание, но доволно лабави за да и дозволат да се повлече кога е потребно.

Руската стратегија секако има свои слабости, но Русија има можности да му се спротивстави на Западот за време на актуелната глобална економска војна.

Фрагментација на ЕУ

Поддршката на фрагментацијата на Европската унија преку нејзините економски врски во Европа и користењето на знаењето за европската политика што го стекна во текот на годините се веројатно најважните елементи на стратегијата на Русија.

Во моментот кога европските граѓани ќе ги почувствуваат ефектите од западните санкции, блокот ќе стане покревлив, што ќе и овозможи на Русија да ги искористи слабостите на Европската унија.

Светот е сведок на првата економска светска војна на модерното време.

Правилата се недефинирани, а глобалната економија е сложена, што значи дека колатералната штета е неизбежна и често непредвидлива.

Полека стануваме свесни за последиците што санкциите кон Русија ги имаат врз глобалната економија.

Инструментите што Русија може да ги користи против Западот се помалку јасни.

Како ова ќе го промени светот засега е непознато.

Сè што можеме да направиме е да погледнеме наназад за што се подготви Русија и да погодиме што може да следи.

Ова е само почеток, заклучува Geopolitical Futures.

Фото: Илустрација

(Vecer.mk VIA)