Како што веќе беше познато утрово од информирани дипломатски кругови, денес пристигна официјална потврда – НАТО ја прогласи Кина за „системски предизвик“ за време на денешниот самит.

Се разбира, овој проглас за „НАТО“ е всушност првенствено американски проглас и дава прилично добар увид во некои од приоритетите на администрацијата на Бајден.

Како што се очекуваше веќе некое време, Бајден ја продолжува американската политика на притисок врз Кина, директно преземајќи многу упатства на Трамп, но исто така засилувајќи ги со своите.

Имено, Трамп отиде сам против Кина, додека неговиот став кон НАТО и Европската унија беше таков што не можеше да смета премногу на трансатлантската поддршка.

Со Бајден, приказната е поинаква, тој во основа повеќе се потпира на алијансите и сака да му даде отпор на кинескиот интернационалец.

Добро, и администрацијата на Трамп се обидуваше да го стори тоа (можеби и повеќе од самиот Трамп!), тешко е да не се присетиме на прилично интензивните обиколки на државниот секретар на Трамп, Мајк Помпео, на турнеја низ голем број европски земји, обидувајќи се да ги убедат да ги намалат или прекинат многу деловни врски со Кина (и Русија).

Тој навистина не можеше да се пофали со каков било ефект.

ЕУ беше навредена од некои претходни изјави на Трамп и со тоа ја намали соработката, дури и кога станува збор за заладување на односите со Кина, на потребниот минимум.

Со доаѓањето на Бајден на власт, работите почнуваат да се менуваат или да се враќаат на стариот начин, барем што се однесува до многу блиската соработка помеѓу Вашингтон и нивните партнери во ЕУ / НАТО.

Настрана старата блискост во однос на соработката, но не и приоритетот, затоа што американскиот приоритет на „спротивставување на Кина“ е многу повеќе производ на Трамп – а за време на двете администрации на Обама, може да се каже, односите меѓу Вашингтон и Пекинг беа доста коректни (со само ретки забелешки за ова прашање како кршење на човековите права и очигледен недостаток на демократија).

Јасно е дека може да се тврди и дека Кина, како што беше кога Обама дојде на власт во 2008 година, не е Кина на која денес сме сведоци.

Кина рапидно се развива на сите фронтови, а со тоа расте и американската „загриженост“.

Јасно е дека не е тешко да се види за што се загрижени САД, пред се поради низата свои статуси.

Кина „се заканува“ дека ќе заземе голем број 1 (први) позиции во кои не само што број 1 е САД, туку и во Вашингтон се надеваа дека ќе остане (барем) во текот на 21 век.

Во геополитичките кругови, т.н. „американскиот век“, кој на некој начин започна со победа над СССР во Студената војна и потоа, требаше да стане основниот и единствениот модел на светско управување.

Фактот дека само Доналд Трамп презема мерки против Кина покажува дека американските прогнозери за надворешна политика малку погрешиле кога станува збор за кинескиот напредок или ги прецениле своите.

Ако некој тргне од идеолошки претпоставки, тие сигурно можат да ја „расипат“ прогнозата за квалитетот.

Не е тајна дека во САД, некои истакнати странски аналитичари веруваа (некои сè уште веруваат) дека само комбинацијата на капитализам и демократија може да доминира во 21 век.

Ако заради таквиот став доцнеа со „спротивставување на Кина“ тогаш тоа ќе значеше дека тие не научија од сопствената понова историја, историјата на Студената војна секако – затоа што СССР беше комунистичка земја со планирана економија без Западен стил на демократија (повторно многу поразличен од денешна Кина).

Сепак достигна статус на суперсила која се бори за позицијата лидер во светот.

Кинескиот систем, како што знаеме, денес е многу специфична „мешавина“ од пазарната економија, државната контрола, еднопартиската влада и некои социјалистички елементи (образование, здравство …) – официјално тамошните власти го нарекуваат „Социјализам со кинески карактеристики “.

Реалните социјалисти, пак, ќе кажат дека Кина денес е државен капитализам во кој пазарот игра се повеќе клучна улога.

Некои ќе речат дека Кина многу лукаво зема од сè само она што „работи“, без разлика дали се тоа социјалистички или капиталистички принципи, сè со цел да се постигне поголем и побрз напредок.

Деновиве кинескиот ровер испрати квалитетни фотографии од површината на Марс, давајќи му на светот истовремено да се восхитува на два феномени – површината на Црвената планета и напредокот на НР Кина.

НАТО, кој сега е повторно во мирните и предвидливи води на администрацијата на Бајден по периодот на егзистенцијална криза под Трамп, секако не го слави напредокот на Кина, но Кина ја гледа сè повеќе како закана што мора да се спречи, ограничи и запре.

Значи, Кина сега забрзано се обвинува за многу работи, од Тајван, Јужното Кинеско Море, Хонг Конг, Ксинџијанг, Тибет …

Но, интересно е да се напомене дека за сè за што Кина навистина е виновна, зборувајќи запрекршувања на човековите права, таа е веќе виновно со години, но сè додека не созрее како потенцијален ривал во борбата за најголемата економија во светот и друга позиција „број 1“.

За ова не се зборуваше премногу.

Причината е повеќе што до неодамна, САД ја користеа Кина за своја корист (скоро сите познати американски производи всушност беа произведени и сè уште се произведуваат во Кина).

И што конкретно значи дека НАТО сега ја нарече Кина „системска закана“?

Ништо особено, ова е само потврда дека Кина е закана за САД денес.

А Европа?

Европа, се разбира, ќе се согласи со Бајден и ќе рече дека се воодушевени што трансатлантските односи закрепнаа толку брзо.

Но, она што Европа „навистина“ мисли, особено за големите земји кои интензивно работат со Кина (на пример, германската трговија со Кина во 2020 година надмина 212 милијарди евра), ќе се види само во пракса, а не во реторика, а за тоа се свесни и во Вашингтон исто така.

Дури и на Трамп, кого очигледно не го сакаа, Европејците беа среќни што му климнаа со главата, па затоа уште посилно ќе му климаат на Бајден.

Но, факт е дека на САД ќе им биде многу потешко да ја „свртат“ Европа против Кина отколку што направија кога станува збор за Русија.

Да, Европа е енергетски зависна од Русија, но другите економски сфери се прилично „слаби“.

Кога станува збор за Кина, тоа е економска моќ со која едноставно не можат да си дозволат целосно нарушени односи.

Иронично, ниту самите САД не можат (освен ако не прифатат нов глобален конфликт).

Бајден досега ја помина целата своја европска посета истакнувајќи ја кинеската закана, од Г7 до НАТО и во среда има состанок со рускиот претседател Владимир Путин.

Воопшто не би било изненадувачки да се обиде да го убеди да им помогне на САД да ја ограничат Кина, нудејќи за возврат некои подобрувања во односите.

Малку е веројатно дека Путин би се согласил на тоа – иако Москва не е пресреќна со тоталната кинеска доминација, Путин сепак верува во т.н. мултиполарен свет, иако овој концепт некако изгуби интензитет во последните неколку години.

Акцентирањето на НАТО на Кина како закана е закана сама по себе и не е безопасна.

Но, тоа не е нешто што премногу би влијаело на Кина или би ја забавило во нејзините планови.

Следното е битка за сè што не е толку категоризирано, а фокусот во наредниот период може да биде некои „заборавени“ земји од Централна Азија (т.н. „апартмани“) затоа што ова е специфична област каде САД мораат да го запрат „Кинескиот марш“, масовните инфраструктурни проекти кои се движат во неколку насоки се движат кон Европа.

(Vecer.mk VIA)