Владата на Црна Гора доби известување за поведување арбитражна постапка пред Арбитражниот суд во Лондон.

Постапката ја поведе компанијата “Adriatic properties”, долгогодишен закупец на елитниот хотелски комплекс Свети Стефан – Милочер, која бара надомест од 100 милиони евра, пишува „Вијести“, повикувајќи се на извор од компанијата натурализирани Црногорци, бизнисменот Петрос Статис и Веи Сенг Пу.

На Владата и беше даден рок од 30 дена да одговори на тужбите, кои беа доставени до меѓународниот суд со 50 страници докази.

Закупецот на хотелот Свети Стефан, Вила Милочер, како и поранешниот хотел „Плажа на Кралицата“, каде се гради нов хотел со 60 апартмани за пазарот, бара да му се исплатат 100 милиони евра за наводна повреда на договорот и оневозможување за работа, која вклучува пари инвестирани во хотелскиот комплекс, како и загубен профит за оваа година и сите последователни до истекот на закупот.

“Adriatic properties” и хотелски оператор Аман го затворија градскиот хотел „Свети Стефан“ и Вила „Милочер“ откако Владата на Црна Гора не им даде гаранции дека плажите во рамките на хотелскиот комплекс ќе имаат хотелски режим како и во претходните 14 години, односно дека на гостите им се гарантира мир и дискреција.

На крајот на март, локалните жители ја скршија оградата што води до плажата на Кралицата, а таа плажа, како и Кралската и западната плажа Свети Стефан, беа дадени на користење на сите граѓани.

“Adriatic properties” изјави дека ова е причината да се откаже од отворањето на Свети Стефан оваа година, а Вила Милочер исто така беше затворена.

Заштитничката на имотните и правните интереси на Црна Гора, Бојана Ќировиќ, во изјава испратена до Стопанскиот суд, наведе дека имотите на “Adriatic properties” нелегално го користат шеталиштето помеѓу плажата на Кралицата и Аман спа центарот и јавниот пат што го поврзува Свети Стефан со крајбрежјето и незаконски ја забранува нивната употреба, бидејќи овие јавни патишта не се опфатени со договорот за закуп.