Независната угостителска комора утринава доставила псимено барање до Премиерот, Генералниот секретаријат и Министерствата за финансии и економија за измена на јавниот повик за финансиска поддршка на угостителите регистрирани со шифри на приоритетна дејност 56.10, 56.29, 56.30 со цел да бидат опфатени сите угостители на кои со владината одлука од 5 април им беше забрането да работат.

– На Владата сакаме да укажеме дека финансиска помош мора да има за сите угостители на кои им беше забрането да работат со одлуката на Влада од 5-ти април 2021 година, Владата не смее да дозволи поради техничка грешка, едни угостители да добијат финансиска поддршка други не, само затоа што немаат соодветна приоритетна шифра на дејност, се наведува во денешното соопштение од НУК.

„Доставено е барање со иницијатива за промена, исправка и дополнување на шифри на дејност кон јавен повик за пријава на финансиска поддршка од 6-тиот сет мерки за угостителите кои беа затворени со одлука на Влада. На Владата сакаме да укажеме дека финансиска помош мора да има за сите угостители на кои им беше забрането да работат со одлуката на влада од 5-ти април 2021 година, Владата не смее да дозволи поради техничка грешка едни угостители да добијат финансиска поддршка други не само затоа што немаат соодветна приоритетна шифра на дејност, стои во соопштението