Според податоците на компанијата „Фреди Мек“, во 2020 година на САД им недостигале 3,8 милиони домови. Така, побарувачката е сè уште многу посилна од понудата, иако постојат некои индикации на глобално ниво дека цените на недвижностите може да паднат.

Блумберг пишува дека 3,8 милиони домови помалку значат дефицит колку цел Њујорк. А таа „дупка“, станува се поголема. Земјиштето, сепак, не е проблем. Помалку од 5% од земјата е изградена колку мал дел од станбениот отпечаток на Европа.

Проблемот е што не се градат доволно куќи. Американскиот претседател Џо Бајден го стави станбеното прашање на врвот на својата листа на приоритети. Во јуни, Белата куќа објави список на напори за справување со недостигот на станови, од обезбедување стимулации за државите и локалитетите до доделување пари од т.н. Ковид-пакет за 2021 година.

Но, и покрај сето тоа, Америка се соочува со недостиг на станови главно затоа што постоечките сопственици на куќи не сакаат некој да гради повеќе домови – барем не во нивна близина. И тие очигледно имаат моќ да го свиткаат политичкиот систем според нивната волја.

Сè се сведува на државни референдуми и состаноци на градскиот совет, т.е. норми насочени кон висината на зградите, стандарди за зелените површини околу новите градби, барањето куќите да се наоѓаат на барем делумен хектар простор – доволно за да се одгледуваат неколку крави.

Овие ограничувања ги зголемуваат трошоците за изградба, а со тоа и цената на становите, што ги турка надвор од дофатот на младите семејства и другите купувачи за прв пат на домови. Сегашните сопственици на куќи знаат дека доколку се укинат ограничувањата, вредноста на нивните домови ќе се намали.

Истражувањето спроведено во поширокото подрачје на Бостон, во соработка со економисти од три универзитети, открива дека бројот на станбени единици нагло се зголемува кога ќе се ублажат ограничувањата поврзани со густината на градбата; дали дозволува поголем број на повеќесемејни згради или едноставно градење на помали парцели. Интересно е што кириите во повеќесемејните згради се намалуваат за дури 144 долари месечно за секоја додадена нова единица.

Проблемот е што и домовите за едно семејство паѓаат во вредност: цените се намалуваат за 9,17% по единица кога се олабавуваат регулативите за густина и се дозволени домовите за повеќе семејства.