Цената на пицата и француската пита во Европската унија се зголеми за 16 отсто во декември во споредба со претходната година, објави Евростат, статистичката агенција на европскиот блок.

Додека во САД се подготвуваат да го прослават Националниот ден на пицата на 9 февруари, потрошувачите во ЕУ ќе мора да издвојат повеќе пари за да уживаат во парче од најпознатата италијанска брза храна, објави Ројтерс.

Зголемувањето на пицата варираше во земјите од ЕУ, а Унгарија е на врвот на листата на Евростат со 46 отсто годишен пораст на цените, а по неа следат Литванија и Бугарија со 39 отсто.

Според новиот показател на Евростат, најниско поскапување на пицата и дождот е забележано во Луксембург од седум отсто, Италија со 10 отсто и Франција со 13 отсто.

И во Македонија забележани се поскапувања на пицата во споредба со минатата година. Според граѓаните поскапувањата се над 20% па дури и 30%.

Вкупната инфлација во еврозоната порасна во декември за 9,2 отсто на годишно ниво, при што цените на храната, алкохолот и тутунот пораснаа за 13,8 отсто, објави Агенцијата минатиот месец.