Кина тивко го зголемува купувањето на нафта од Русија по поволни цени, пополнувајќи ја празнината што ја оставаат западните купувачи.

Купувачите од Запад се повлекуваат од бизнисот со Русија поради нејзиниот напад врз Украина, пишува Ројтерс.

Овој потег на најголемиот светски увозник на нафта дојде еден месец откако беше намален увозот од Русија, поради страв дека ќе изгледа дека отворено ја поддржува Москва и потенцијално ги изложува нејзините државни нафтени компании на санкции, пишува Блиц.

Кинескиот увоз на руска нафта од странство ќе скокне на речиси рекордни 1,1 милиони барели дневно во мај, во споредба со 750.000 барели во првиот квартал и 800.000 барели во 2021 година.

Унипек, трговската групација на најголемата азиска рафинерија Синопек, го предводи купувањето заедно со Женхуа Оил, дел од кинескиот одбранбен конгломерат Норинзо.

Трговските извори покажуваат дека компанијата е регистрирана во Хонг Конг, Ливна Шипинг, неодамна главен испраќач на руска нафта во Кина.

Компаниите ја пополнуваат новата дупка што ја оставија западните купувачи додека Европската унија го финализира планот за понатамошна рунда санкции, вклучително и забрана за купување руска нафта.

Многу европски рафинерии веќе престанаа да купуваат од Русија поради страв да не наидат на санкции или да привлечат негативен публицитет.

Ниската цена на руската нафта – цените на спот на физичкиот пазар се, според трговски извори, за околу 29 долари пониски за барел во споредба со оние пред инвазијата – е добра вест за кинеските рафинерии.

Цената е значително под конкурентните барели од Блискиот Исток, Африка, Европа и САД.

За Русија, продажбата на нафта помага да се намали влијанието на санкциите врз нејзината економија.