Во Германија во моментов има 1,98 милиони слободни работни места, што е највисока бројка досега забележана. Како што пишуваат германските медиуми, повикувајќи се на извори од владини кругови, „Коалицијата Семафор“ сега сака значително да ја поедностави имиграцијата на странските квалификувани работници.

На дневен ред на Владата во среда ќе бидат следните точки кои најверојатно ќе бидат усвоени:

– Имиграцијата ќе биде овозможена за лица со професија која е барана во Германија и кои имаат најмалку две години работно искуство и универзитетска или професионална квалификација.

– Не сите професионални квалификации ќе мора да бидат признаени во Германија во иднина за да може да се работи под фер услови

– Познавањето на германскиот јазик повеќе не мора да се докажува во сите области

– Влезот во здравствениот и здравствениот сектор е поедноставен, а бариерите за старателите се намалени

– Пристигнувањето на работници од Западен Балкан ќе биде неограничено: до 50.000 луѓе од Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина и Косово, меѓу другите, доаѓаат во Германија секоја година.

– Ќе се поедностави имиграциониот процес за вработените и практикантите од странство, а ќе се забрза и постапката за издавање визи.

„Семафор-коалицијата“ се надева дека овие мерки ќе резултираат со доаѓање до 15.000 квалификувани вработени, 25.000 дополнителни работници од Западен Балкан, 30.000 вработени кои ќе работат кратко време и до 1.200 помошни медицински сестри годишно, пишува сисанието Феникс.

Понатамошната обука на вработените во Германија исто така ќе биде значително поедноставена. Посебно треба да им се даде поддршка на луѓето кои се изложени на ризик да ја загубат работата, бидејќи условите за работа се менуваат. За време на обуката се исплаќа додаток за квалификација од 60 до 67 отсто од нето платата, без разлика на големината на компанијата, возраста или професионалните квалификации на вработениот.