Вредноста на криптовалутата Етерум, со денови расте и ги руши сопствените рекорди. Моменталната цена е околу 3.500 долари, што претставува раст од повеќе од 5 проценти.

Според Блумберг, Европската инвестициска банка ќе користи етереум за регистрација на дигитални банкноти во вредност од 100 милиони евра.

Доколку ЕИБ и другите финансиски гиганти започнат да издаваат плаќања на етериум, може да има масовно усвојување, а некои аналитичари предвидуваат дека до крајот на 2021 година, етереумот може да достигне цена од 10 000 американски долари.

Најстарата и најпопуларна криптовалута, биткоин, денес забележа раст од скоро 3 проценти, бидејќи околу 12 часот со дигитални монети се тргуваше по цена од 58.300 долари. Пазарната капитализација на биткоинот е сè уште над трилион долари.