Српските регулаторни органи добиле известување од ЕУ дека спорен сладолед е присутен на српскиот пазар, како и неколку слатки што не се безбедни за употреба.

Станува збор за сладолед увезен од ЕУ, и производи како што се М & М, Сникерс и Твикс.

– Синоќа, добивме известување од Системот за брзо предупредување на Европската унија (RASFF) дека сладоледот увезен од ЕУ содржи стабилизатор „Lygomme FM 4600 / Box25 / STD / E800“ – етил оксид, над дозволените граници, што беше откриен и во Шпанија. Бројот на лотови на додатокот што е вграден во сладоледот е 0013925497.“ велат надлежните.

Станува збор за производи М & М, Сникерс и Твикс, увезени од Франција во неколку земји на ЕУ, а за Србија увозници се Фриком и Марк Балкан Ист Нами.

Ветеринарната управа веднаш ги презеде сите неопходни законски мерки, како што се повлекување на спорните производи од српскиот пазар и забрана за увоз додека не се спроведе истрага.

За само неколку дена, неколку видови производи беа повлечени од Хрватска, поточно од тамошните продавници, поради спорниот пестицид, и ова е донекаде епилог од таа приказна, иако мултифазниот развој допрва доаѓа.

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Бранислав Недимовиќ, исто така, објави дека потврдил дека во Србија пристигнале и пакети сладоледи М & М, Сникерс и Твикс, кои содржат прекумерни пестициди, и дека веќе ги уништуваат.