Во последниве години, седум села во областа Куршумлија се целосно изгаснати. Во повеќето од вкупно 92, колку што има во таа општина, мнозинството од населението старее.

Сепак,  по четири децении дојде и првата снаа дојде во селото Парада. Пред половина век, ова село имаше струја, вода, пат и околу 500 жители. Денес во него живее само семејството Илиќ.

Горан Илиќ пред неколку години изјави дека стапувањето во брак е еднакво на добивка на лото.

„Не се надевав дека ќе се случи, дека ќе се оженам. Ја сретнав Маја. Малку по малку се случи, се зедовме и ќе живееме таму и тоа е тоа. Не верував дека ќе се  оженам. Побрзо ќе добиев седмица на лото“, вели Горан Илиќ од Парада.

Се запознале во Луковска Бања, а Маја решила да го замени градскиот живот со рурална средина.

„Крагуевац е сè уште голем град и таму се навикнав, но поради љубовта сè може да се смени, така решив и се заљубив“, вели Маја Адамовиќ од Крагуевац.

Милош Илиќ од селото Парада се надева дека неговата снаа ќе му подари внук или внука.

Семејството верува дека претстојат подобри денови за нив и за другите локални жители, поради близината на Луковска Бања.

„Сите млади работоспособни луѓе имаат можност да живеат и да работат тука со нас. Кој ќе донесе момче или девојче од страна, се организира бесплатна венчавка и, се разбира, добиваат трајно работно место “, забележува Марко Гашиќ, заменик-директор на Луковска Бања.

Меѓу жителите на Луковска Бања нема невработени лица, а со завршувањето на новиот хотел, стотина работници ќе добијат работа на почетокот на летото.