Помеѓу Турција и Србија е постигнат договор за взаемно признавање на дигиталните сертификати за вакцинација.  Ова го потврди Министерката за трговија, туризам и телекомуникации на Србија, Татјана Матиќ.

После денешната средба со амбасадорот на Турција во Белград, Хами Аксој тие потврдија дека ќе бидат разменети дипломатски ноти за заемно признавање на електронските сертификати за извршена вакцинација против Ковид-19, јави дописникот на МИА од Белград.

Оваа размена треба да се случи во следните неколку дена, по што може да се очекува одлука од Владата на Република Турција и Владата на Република Србија, кои ќе им овозможат влез на граѓаните на другата земја со дигитален сертификат за вакцинација, соопшти српското Министерство за трговија, туризам и телекомуникации.

– Олеснетото пристигнување на турски туристи ќе ја подобри состојбата во туристичкиот сектор на Република Србија, а ова е исто така добра вест за нашите граѓани кои ќе можат полесно да патуваат во Турција, имајќи предвид дека Турција е една од омилените дестинации на српските граѓани. На овој начин, и Србија и Турција можат да очекуваат значително подобра летна туристичка сезона од претходната, изјави министерката Матиќ.