Во своето обраќање до српската јавност од Бахреин, претседателот на Србија, Александар Вучиќ, ги коментираше последните соопштенија што пристигнуваат од Европската унија, во врска со, како што кажа, дискриминацијата на руските и кинеските вакцини по однос на дозволата за патување во Унијата.

Тој посочи дека граѓаните не треба да се грижат за тоа и да се создава заблуда кај нив, бидејќи и самиот тој, и покарај ваквите најави, ќе се вакцинира со кинеската вакцина.

„Ќе се вакцинирам со кинеската вакцина. Требаше да биде за десет дена, но сега ќе го забрзам тој процес веднаш штом се вратам“, кажа Вучиќ.

Тој објасни дека граѓаните кои примиле кинеска вакцина не треба да се грижат дали ќе можат да патуваат затоа што, како што тврди, тестовите ќе бидат лесно издадени.

– Од друга страна, тоа ќе ни овозможи забрзан развој, ќе покаже дека Србија е слободна земја, дека се почитува слободата на движење на различностите.

Во своето обраќање, претседателот исто така рече дека „секој дел од одлуката“ е за оние кои сакаат да се откажат од патувањето на 1,3 милијарди туристи од Кина, Русија, Турција, Бразил и Латинска Америка.

– Но, им благодарам на нив – Србија ќе биде побогата. Од друга страна, тоа ќе ни овозможи забрзан развој и ќе покаже дека Србија е слободна земја, која никогаш не ограничува – рече претседателот.

Тој исто така вели дека не треба да мерите според бојата на знамето дали ви се допаѓа вакцината.

– Сакам да верувам дека никој во Европа сериозно не размислува за таа одлука. Ако го донесат повторно, ќе ја разбереме нивната порака и што мислат за нас и за нашиот регион. Нашата земја ќе се развива со молскавична брзина – заклучи претседателот.

Да потсетиме, предлогот за воведување на таканаречени „ковид-пасоши“ за слободно движење во рамките на Европската унија, што ќе биде предложен на 17 март, ќе важи само за вакцинација со вакцини одобрени од Европската агенција за лекови ( ЕМА). Ова е затоа што неодобрените вакцини нема да бидат опфатени со клаузулата за одговорност и контрола на квалитетот на ЕУ.