Српскиот претседател Александар Вучиќ соопшти дека има вонредни вести за воениот персонал.

„Од 1 јануари ќе имаат убедливо најголемо зголемување во Србија. Очекуваат зголемување на платите за цели 25 проценти. Тоа е огромно зголемување и огромен скок. Да бидам искрен, имаме низок кадар на 1 и 2 бригада. Армијата ни ја прави југот на Србија, Војводина и Шумадија како да ги нема. Имаме одлична опрема, но ни недостасуваат луѓе“, рече претседателот Вучиќ во програмата „Прва тема“ на ТВ Прва.

Потсети дека пензиите ќе се зголемат за 19,3 проценти, а од 1 октомври или 1 ноември ќе почнат да ги зголемуваат пензиите.

„Што се однесува до зголемувањето на воената плата, тоа ќе биде огромен скок. Сакаме да ја промовираме униформата, за да може луѓето да ги видат нашите големи војници. Јас сум за воведување воен рок, и сум за тоа. Мислам дека воениот рок треба да биде краток, а тоа прашање е пред Народното собрание. Служев и мислам дека тоа не ме направи полоша личност. Дали ќе бидат три или четири месеци, мислам дека тоа не е ништо во споредба со искуството и знаењето, како и со долгот што го должиме на нашата татковина“, нагласи Вучиќ.

Рече дека не му е грижа како регионот гледа на зајакнувањето на српската армија.

„Дали јас одговарам пред нив, или пред нашиот народ? Што сакате да бидеме боксерска вреќа, и покрај хероизмот на нашите офицери и војници, како во деведесетите. И дека сите се вооружуваат. И дека даваат 20 проценти од муницијата од нивните фабрики и праќаат во магацини. А зошто купувате хеликоптери од САД и хаубици од Германија. Кого да нападнете Австрија или Словенија? Курти вели дека ќе имаат воен буџет од 130 милиони. Нема проблем. Ќе имаме милијарда и пол“, рече тој.

Вучиќ посочува дека посебен акцент во наредниот период ќе биде ставен на армијата, здравството, реиндустријализацијата и енергетиката.