Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, обраќајќи се пред јавноста од Будимпешта, ја коментираше ситуацијата на Косово и Метохија.

– Тој проблем мора да се реши. Што направивме? За што да се зборува? За компромисот дека добиваат 20-30% од нивните барања и дека сме среќни што не се работи за 100% “, посочи Вучиќ и потенцираше дека ако некој му се јави поради тоа, нека не губи време.

Вучиќ, исто така, го коментираше апсењето на Србите поради плакатот „ЗСО“. “Тоа е суштината на бриселскиот договор. Како ги апсите поради тоа? И тука зборувате за спроведување на тој договор за табличките”, рече тој.

„Нема расправија за тоа кои општини припаѓаат на заедниците“, посочи претседателот.

„Повторно ја прашувам ЕУ – како тие имаат право да ги злоупотребуваат своите вооружени војници? Снајперски пушки насочени кон секоја куќа? И кога Србите се обидуваат да спроведат нешто од договорот од Брисел, тогаш велат дека не можат затоа што тоа не е во нивниот интерес“, рече Вучиќ.

Тој, исто така, праша дали ќе има апсења поради српски песни. “Знаете каде е проблемот? Не можат да ви покажат каде тука е правото”, нагласи тој, додавајќи дека ќе одговори на повикот, но “ако не е губење време и пари”.

Што се однесува до табличките, Вучиќ вели дека нема да биде проблем доколку не го искористат ова пред изборите и не го направат ова на насилен начин.

– Ни предложија дека нема да ги тргнат, туку ќе лепат налепница над знамето на српските таблички или „пробни“ таблички наместо таблички на КМ, можеби ќе треба да чекате друга влада“, рече тој, додавајќи дека нема да прифати ништо без Бриселскиот договор.

Коментирајќи ги реакциите од ЕУ и Албин Курти, претседателот Вучиќ рече дека тие „треба да се справат со тој шибицар долу, кој лаже што и да стигне и што и да стигне зборува и ги ризикува животите на луѓето, и тие не знаат што да прават со него “.

Како што вели, „секој има право на глас, само Србите немаат“.

„Секој може да се отцепи кога сака, само Србија не може “.

“Ние им пречиме на сите, сите мислеа дека ќе бидеме марионети на поводник. Не можете и не можете никого веќе да убедувате дека Србите се виновни”, рече претседателот, нагласувајќи дека “Косово е нивно дете, тие го направија, го родија и го  лулаа”.

“Основните норми на бриселскиот договор не се исполнуваат. Неверојатно е. Тоа е посилен-угнетувачки закон”, рече тој.

На прашањето дали на Србија ќе и недостасува поддршка од САД во дијалогот, тој рече дека „Американците имаат исто мислење како и Европејците“. “Единствено е што беа поискрени и рекоа – вратете се 20 години назад и потоа разговарајте. Во суштина, нивната политика за Косово е иста”, заклучи Вучиќ.