Во неколку турски градови оваа недела беа одржани антиамерикански протести поради признавањето на геноцидот на Џемен во 1915 година.

Демонстрантите ги повикаа турските власти да  затворат неколку бази за американските војници на турската територија, првенствено Инџарлик. Турските експерти смета дека дошло време за Турција да си го поврати своето.

Како што е познато, воената база Инџирлик е главен центар за управување и координирање на серијата на операции на САД и НАТО на Блискиот Исток.

“Една од главните основи на независноста на Турција е чекорите што ги прземаме во надворешната политика. Во врска со ова, имаме фундаментални проблеми и тензии во односите на САД. Вашингтон зазема анти турски став кога станува збор за неколку клучни прашања, од ембарга воведено на Турција, до поддршка која Американците ја даваа за време на воениот удар “, објаснува турскиот експерт, авторот на серија истражувања за турско-американските односи Џајхун Бозкурт, која ја ги пренесоа турските медиуми.

Како што вели, време е да се изградат нови, повеќе независни односи со САД и НАТО. Во овој контекст, се залага за “Турција и односи меѓу НАТО да се изградат до независно дипломатско ниво, а односите со САД да се преформулирани од однос меѓу шефот подредените на односи помеѓу равноправни независни држави”.

“Верувам дека е дојдено време да се вратат во турско владение воените базаи кои се даденина управување на НАТО и САД, првенствено воените бази Инџирлик и Куреџик, и да се национализираат во целост “, заклучи Бозкурт.

Тој вели дека времињата се промениле, воената База Инџирлик е отворена за време на Студената војна во време на турскиот процес на пристапување во НАТО.

“Турција потпиша договор за воено-економска соработка во 1980 година, што претставува главна правна основа за присуство на Американци во воената база. Инџирлик беше искористен за одржување на голем број воени операции за време на Студената војна, но и потоа, објаснува турскиот експерт, и продолжува:

На пример, на почетокот на 1960-тите, американските извиднички авиони У-2 создадоа тензиите во односите меѓу Турција и Советскиот Сојуз, а таму се наоѓаа и американски бомбардери, вели Бозкурт.

“Покрај тоа, САД го користеа Инџирлик за различни цели за време на воените акции на Блискиот Исток, вклучувајќи го и повлекувањето на американските граѓани за време на арапско-израелската војна и Исламската револуција во Иран и Северен Ирак. Добро е познато дека базата на Инџирлик се користеше и за време на антитерористичката операција против ИСИС.  Покрај тоа, таа игра активна улога во извршувањето на НАТО задачи “, вели Бозкурт.

Исто така, како што вели, повремено се појавуваат и информации дека  извидувачките шпионски летала “Avaks” се распоредени во турските воени бази.

“Покрај тоа, не се само американски војници присутни во военатра база. Добро е познато дека поголем број држави, првенствено Германија, во рамките на коалицијата за борба против ИСИС се тука”, објаснува Бозкурт.

За потсетување, американскиот претседател Џо Бајден објави дека Турција извршила геноцид врз Ермените во 1915 година. Тој е првиот американски претседател кој по 40 години официјално тие настани ги нарекува – геноцид, што во Турција предизвика осуда.