Српската компанија која развива игри за социјални мрежи и мобилни телефони, „Nordeus“, е продадена на американската компанија „Take-Two Interactive Software“.

Американската компанија објави дека нивната аквизиција изнесува 378 милиони долари, а во цената има готовина од 225 милиони долари и 90 милиони долари во акции.

Основачкиот тим на „Nordeus“ ќе продолжи да ја води компанијата, пишува порталот „Business Wire“.

Покрај тоа, договорот исто така вклучува и компензација за заработка заснована на резултатите на „Nordeus“ во EBITDA над одредени прагови во текот на секоја од првите две години.

Основана во 2010 година, „Nordeus“ е компанија за мобилни игри со седиште во Белград, позната по „Top Eleven “, најуспешната игра во светот за менаџирање со фудбал во светот со над 240 милиони регистрирани корисници.

„Top Eleven“ им обезбедува на играчите платформа за создавање и менаџирање со сопствени фудбалски клубови, истовремено водејќи ги низ секојдневните натпревари со глобалната заедница. Играта постојано ги забавува играчите преку иновативни формати на игри, настани и функции – со понатамошни подобрувања.

Покрај тоа, „Nordeus“ ги развива нивните идни фудбалски титули и технологија.

Фирмата ја водат ко-основачите, Бранко Милутиновиќ (извршен директор), Милан Јововиќ (извршен директор), Иван Стоисављевиќ (технички директор) и Томислав Михајловиќ (извршен директор), кои ќе продолжат да ги надгледуваат околу 180 вработени во студиото по преземањето на „Take-Two“.

„Нашата инвестиција во Нордеус дополнително го зајакнува бизнисот со мобилни игри, целосно ги надополнува Social Point и Plaidots и го проширува нашето спортско портфолио со првата фудбалска понуда во светот. Во текот на изминатата деценија, „Top Eleven“ ја зголеми својата публика, приходите и профитабилноста, преку воведување играње во живо и постојани иновации во играта, кои продолжуваат да привлекуваат постојан ангажман на потрошувачите, целат од „Take Two“.

Тие посочуваат дека а е неверојатно возбудливо за „Take-Two“ да го прошири својот бизнис во жив, убав град како што е Белград, и како што велат локалниот научен и инженерски талент во Србија е многу силен, а квалитетот на тимот на „Nordeus“ е доказ за тоа сведочи за тоа.

– Ние сме многу задоволни што ќе им посакаме добредојде на  Бранко, Милан, Иван и Томислав, целиот тим на „Nordeus“, рече Мајкл Ворос, извршен потпретседател на „Take Two “.

Се создава нов гигант, кој застанува во линија на Нетфликс и Дизни

Kомпанијата исто така основа фондација со почетен буџет од три милиони долари за поддршка на развојот на образованието во Србија.

По повод продажбата, тие објавија дека се задоволни што станаle дел од семејството на „Take Two“