Европратеникот Тонино Пицула потврди дека во Европскиот парламент се размислува за тоа оваа институција да побара прекинување на преговорите за членство на Србија во ЕУ поради неусогласеноста на Белград со надворешно политичките приоритети на ЕУ.

Загриженост за овој договор на Белград и Москва изрази и амбасадорот на САД во Белград, Кристофер Хил .

По средбата со Вучиќ , Хил изјави дека никој ништо не потпишува, ниту се договара сега со Москва освен, како што рече, кутрите регрути кои ги носат на фронтот, рече Хил, ставајќи го јасно на знаење противењето на САД кон ваквиот потег на Белград.