Кризниот штаб ќе одлучи дали ќе ги прифати построгите мерките предложени од медицинскиот дел или ќе бидат поништени.

Како ќе изгледа животот во Србија во следниот период ако се прифати барањето на експертите.

Медицинскиот дел од кризниот штаб дојде на седницата со истото барање што го побараа во понеделникот – да затворат сè освен аптеките, продавниците за храна и бензинските пумпи минимум седум дена.

Од друга страна, оние што ги застапуваат економските аспекти велат дека може да се најде компромис, за да може да се затвори сè за викендот, освен споменатите објекти и да се скрати работното време до 18 часот од понеделник до петок . Претседателот Александар Вучиќ веќе изјави дека Србија е далеку од воведување вонредна состојба.

Нема алтернатива

Епидемиологот и член на кризниот персонал, д-р Предраг Кон, истакна дека епидемиолошката состојба не може да се игнорира и дека е катастрофална во Белград.

– Остануваме на нашиот став дека затворањето кафулиња и ресторани нема алтернатива. Јасно ни е дека ова треба да трае најмалку две или три недели, но знаеме дека од различни причини тоа не е можно. Сепак, секое намалување на контактите што спречува собири сега значи многу – рече Кон како гостин на ТВ Прва.

Неговата проценка, а ја споделија и другите членови на медицинскиот дел на кризниот штаб, е дека во следните десет дена ќе има зголемување на бројот на заразени и дека најефикасен начин да се запре преносот е да се затвори сè за 21 денови Сепак, тоа би се одразило на економијата и затоа бараат тоталниот карантин да се намали на најмалку седум дена.

Еден член на кризниот штаб, д-р Мирсад Ѓерлек, зборуваше за Пинк за голем проблем во којшто би можеле да се случат:

– Преносот на вирусот е енормно брз, тоа е една од најтешките задачи на кризниот штаб и на Владата од почетокот на епидемијата. Треба да видиме што би значело заклучување и да бидеме јасни – тоа значи намалување на јавната потрошувачка, пад на производството и извозот и што е најболно за нас, пад на БДП. Здравјето на луѓето и човечките животи мора да бидат на прво место. Убеден сум дека кризниот штаб и Владата ќе донесат најдобра одлука за секого.

Ѓерлек подвлече дека постои еден проблем за кој повеќето луѓе не размислуваат: – Загрижен сум за влошувањето на епидемиолошката состојба, што би ја запрело вакцинацијата како единствено оружје, фигуративно, за некако да се добие контрола над ситуацијата. Се надевам дека нема да се случи, но потсвесно ме плаши дека вирусот се шири толку многу што ја доведува во прашање вакцинацијата.