Како што пренесува  Telegraf, полицијата во четвртокот го уапсила осомничениот за убиството на тричленото семејство Џокиќ. Осомничен е Горан Џониќ, братучед на убиениот сопственик на менувачницата Горан Џониќ.

Тие се познаваа цел живот, беа многу блиски и немаа проблеми еден со друг. Џониќ живеел четири куќи подалеку од семејството Џокиќ во селото Моравац. Им бил и на погребот.

Осомничениот бил сослушан во полиција, а за грозоморното злосторство, како што пишува  Blic,, ги обвинил своите двајца сина. Сите тие како и сопругата на осомничениот биле сослушани и поминале полиграфско вештачење.

По претресот во дворот и градината во куќата на Горан Џониќ, полицијата ја привела неговата сопруга Сузана.

Таа, пишува Telegraf, за време на полицискиот претрес цело време седела во дворот. Полицијата дошла во домот на семејството Џониќ веднаш откако родителите на осомничениот се вратиле од распит.

Полицијата изврши претрес на имотот на семејството Џониќ, тие влегоа во просториите, но и ја расчистија обрасната трева околу куќата со косири. Се пребаруваа и околните полиња. Во полициската станица во Алексинац има и жолт скутер со кој убиецот, како што се сомничи, избегал од местото на злосторството.

Да потсетиме, тричленото семејство Ѓокиќ, Горан (57), неговата сопруга Гордана (56) и ќерката Лидија (25) исчезнаа ноќта меѓу 25 и 26 септември, нешто по полноќ, кога се враќале од с. од Моравац, каде што ручале кај мајката на Горан, во Алексинац.

Според Telegraf,, полицијата наводно пронашла 43.000 евра кои, како што пишува Блиц, Џониќ му ги украл на Џокиќ и дека токму тоа е мотивот за злосторството.

Се претпоставува дека се работи за пари кои биле украдени од автомобилот на семејството Џокиќ откако биле убиени. Во куќата каде што ги нашле парите никој не живее, а Џониќ му ја купил на својот син кој работи во војска. Додека синот бил на должност, околу куќата имало работници кои работеле на доработка на куќата и кои рекле дека не слушнале или виделе ништо сомнително. Тоа, велат, го кажале и во полиција.

Зад куќата има запуштено и обраснато земјиште со овоштарник, а таму полицијата пронашла ископано парче земја. Околу тој дел беа поставени полициски ленти.

Додека предниот дел од куќата е свртен кон главната улица, задниот дел е свртен кон нивата и е покрај патот по кој што убиецот веројатно ја водел фамилијата Џокиќ. Тоа е непристапна област која е прилично заштитена, така што е тешко да се види дали нешто се случува.

Полицијата наводно таму ги пронашла пари закопани во земја.

По злосторството, Џониќ дел од парите ги закопал во дворот на куќата на својот син, а дел од парите ги платил со долг. Се верува дека отплатата на долгот го издал и затоа полицијата го сомничи.