Премиерот на Албанија, Еди Рама, на заедничката седница на парламентите на Албанија и Косово изјави дека конечното признавање на Косово ќе дојде и дека за тоа нема да чека долго. Рама рече дека верува оти Косово „ќе биде признаено во секој случај во светот“, пренесуваат приштинските медиуми.

Тој во својот говор ги спомена и терористичката ОВК, Демократскиот сојуз на Косово и поранешниот лидер на оваа партија, Ибрахим Ругова, наведувајќи дека без нив „денес не може да се разбере“ и дека Хашим Тачи, кој е обвинет за воени злосторства, бил привремено одвоен од нив.

Во моментот кога Рама почна да зборува, пратениците на Демократската партија ја напуштија собраниската сала каде се одржа заедничка седница по повод 110-годишнината од независноста на Албанија.

Претседателот на Парламентот во Приштина, Гљаук Коњуфца, рече дека „виталните интереси на албанскиот народ полесно ќе бидат заштитени колку што се поблиску Косово и Албанија“.

Тој вели дека денес „ги држи во своите пазуви колективните соништа и заедничките аспирации“ на Албанија и Косово.