Новата варијанта на коронавирусот „Омикрон“ е откриен и во Хрватска. Оваа информација е потврдена утрово.

„По бројни новинарски пишувања и соопштението од Хрватскиот институт за јавно здравје, можеме да потврдиме дека е откриен новиот сој на вирусот на 1. декември. Личноста која се тестираше, изрази сомневање на можност на зараза на новиот сој, поради контакт со лице од Јужна Африка. ПЦР анализата покажува дека има отстапки од другите варијанти на коронавирусот. Доакажна е присуство на мутација карактеристична на новиот сој омикрон“, се вели во соопштението од Институтот „Руѓер Бошковиќ“.

Контактите од заразеното лице ќе треба да одат во карантин во траење од 14 дена, и последниот ден од карантинот треба да се тестираат.

Претходно беше објавено дека овој сој е пронајден и во Грција.