Грчкиот премиер го испрати последниот повик до постарите граѓани да се вакцинираат пред месечните казни за прекршување на мандатот за вакцинација следната недела.

„Нашите сограѓани постари од 60 години и сè уште невакцинирани – ги охрабрувам денес: направете го овој чекор“, рече премиерот Киријакос Мицотакис вчера за време на посетата на здравствениот центар во Мегара, во близина на Атина.

„Заштитете го вашиот живот и животите на оние што ги сакате и разберете дека вакцината е безбедна и спасува животи.

Граѓаните над 60 години ќе се казнуваат со 50 евра од понеделник и по 100 евра секој месец од февруари, доколку не се вакцинираат. Сите приходи ќе бидат наменети за здравствениот систем на земјата, објавија грчките медиуми, пренесува РТ.

Оние кои имаат потврди за закрепнување од ковид и докажани медицински ослободувања нема да подлежат на казни. Луѓето вакцинирани во странство ќе можат да ги регистрираат своите вакцини преку владината веб-страница.